Home » D:News » Medicii de pe Pământ au reușit să trateze cheagul de sânge al unui astronaut aflat în spațiu

Medicii de pe Pământ au reușit să trateze cheagul de sânge al unui astronaut aflat în spațiu

Publicat: 23.02.2022

Un astronaut de la bordul Stației Spațiale Internaționale a fost diagnosticat cu tromboză venoasă profundă sau cheag de sânge dezvoltat în vena jugulară.

Identitatea astronautului și momentul exact când a avut loc acest incident sunt ținute secrete din rațiuni de confidențialitate.

Astronautul petrecuse două din cele șase luni programate la bordul Stației Spațiale Internaționale în momentul în care această afecțiune a fost identificată.

Problemă fără precedent în spațiu

A fost pentru prima dată când un cheag de sânge a fost descoperit la un astronaut aflat în spațiu. În acest context, NASA a trebuit să pună la punct o metodă prin care să trateze această afecțiune în condiții de gravitație zero, potrivit Space.

Unul dintre experții la care a apelat NASA pentru tratarea afecțiunii a fost specialistul Stephan Moll, profesor de medicină la Școala de Farmacie a Universității Carolina de Nord din Chapel Hill. Moll a fost singurul medic din afara instituției la care NASA a apelat.

Credit foto: Pixabay

„Moll, alături de o echipă de medici ai NASA, a decis că diluanții de sânge ar fi cea mai bună variantă de urmat. Totuși, medicii erau limitați în ceea ce privește opțiunile farmaceutice”, pentru că stația spațială avea la bord doar o cantitate redusă de medicamente.

În momentul în care cheagul a fost descoperit, la bord exista o cantitate limitată de Enoxaparin. Moll a luat în calcul raționalizarea medicamentului disponibil la bordul Stației Spațiale Internaționale în așa fel încât să fie suficient pentru tratarea afecțiunii până ce realimentarea în spațiu avea să fie posibilă.

Procesul de tratare

Cheagul de sânge al astronautului a fost tratat cu Enoxaparin – un medicament administrat sub formă de injecție, pentru o perioadă de 40 de zile. În cea de-a 43-a zi de tratament a astronautului, un supliment de Apixaban, pastilă administrată pe cale orală a ajuns la bord.

Procesul de tratament s-a întins pe mai bine de 90 de zile, timp în care cheagul de sânge a fost monitorizat prin ultrasunete, cu ajutor din partea echipei de pe Pământ. Moll a vorbit cu astronautul prin serviciul de telefonie sau prin email.

Astronautul a ajuns în siguranță pe Pământ la finalul misiunii de șase luni, iar cheagul de sânge nu a mai necesitat tratament suplimentar.

Sunt necesare cercetări suplimentare

În mod ironic, cheagul de sânge al astronautului a fost descoperit în momentul în care acesta efectua niște teste cu ultrasunete pentru un studiu de cercetare cu scopul de a stabili redistribuirea fluidelor corporale în condiții de gravitație zero. Astronautul nu a experimentat nici un fel de simptome. „Dacă nu ar fi fost studiul, nu am nici cea mai mică idee cum s-ar fi terminat toată povestea”, au declarat oficialitățile Universității Carolina de Nord.

În declarațiile publice, Moll afirmă că este nevoie de mai multe cercetări asupra modului în care se comportă sângele, respectiv cheagurile de sânge în spațiu.

„Sunt mai probabile cheagurile de sânge în spațiu?”

Moll a scris în colaborare un studiu de caz cu privire la tratamentul efectuat cu succes. Acest studiu a fost publicat în New England Journal of Medicine. Astronautul Serena Auñón-Chancellor, un medic care a activat ca inginer de zbor al stației spațiale în 2018, în timpul expedițiilor 56 și 57, este autorul principal al acestui studiu.

Credit foto: Pixabay

„Aceste noi descoperiri demonstrează că organismul uman păstrează unele surprize pentru noi în spațiu”, a declarat aceasta. „Încă nu știm totul despre medicina aero-spațială sau fiziologia spațială”.

„Una dintre cele mai mari întrebări este legată de modalitatea în care am reacționa la o astfel de situație în cazul unei misiuni de explorare a planetei Marte? Cum ne-am putea pregăti din punct de vedere medical? Sunt necesare mai multe cercetări pentru a elucida formarea cheagurilor în acest gen de mediu și să identificăm posibile contra-măsuri”.

Vă mai recomandăm și:

Astronauții de pe Stația Spațială Internațională au observat o oază antică în formă de inimă

NASA a aprobat prima misiune cu astronauți privați care vor vizita Stația Spațială Internațională

Stația Spațială Internațională – noi manevre de evitare a deșeurilor spațiale

Un studiu dezvăluie că apa de pe Stația Spațială Internațională ascunde o abundență de bacterii

Vlad Constantin Voinea
Vlad Constantin Voinea
Vlad a făcut parte din echipa site-ului Descoperă.ro între februarie și august 2022, fiind pasionat de subiecte asociate cu știința, tehnologia, istoria și geopolitica. Vlad este specializat în managementul crizelor si prevenirea conflictelor, fiind absolvent al Universității Naționale ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase