Home » Știință » Test de coagulare a sângelui cu ajutorul unui smartphone. Cum funcționează noua invenție?

Test de coagulare a sângelui cu ajutorul unui smartphone. Cum funcționează noua invenție?

Test de coagulare a sângelui cu ajutorul unui smartphone. Cum funcționează noua invenție?
Credit: Mark Stone/University of Washington
Publicat: 16.02.2022

Cercetătorii de la Universitatea din Washington au dezvoltat un nou test de coagulare a sângelui care utilizează doar o singură picătură de sânge, vibrații și o cameră foto pentru smartphone. Sistemul include un accesoriu din plastic care ține o cupă minusculă sub camera telefonului.

Cheagurile de sânge se formează în mod natural ca o modalitate de a opri sângerarea atunci când cineva este rănit. Totusi, cheagurile de sânge la pacienții cu probleme medicale pot duce la un accident vascular cerebral sau la un atac de cord. Acesta este motivul pentru care milioane de americani iau medicamente pentru subțierea sângelui, cum ar fi warfarina, care îngreunează coagularea sângelui.

Cu toate acestea, warfarina necesită ca pacienții să fie testați frecvent pentru a se asigura că sângele lor se află în intervalul corect. Pentru acest lucru, pacienții trebuie fie să meargă la laboratorul unei clinici, fie să folosească un sistem de testare la domiciliu, care este costisitor.

Pacientul doar adaugă picătura de sânge

Cu ajutorul acestei aplicații, pacientul doar adaugă o picătură de sânge în paharul care conține o mică particulă de cupru și o substanță chimică care începe procesul de coagulare a sângelui. Apoi, motorul de vibrație al telefonului agită paharul în timp ce camera monitorizează mișcarea particulei, care încetinește și apoi se oprește pe măsură ce se formează cheagul.

Cercetătorii au arătat că această metodă se încadrează în intervalul de precizie al instrumentelor standard din domeniu.

Pacienții care își pot monitoriza de acasă nivelurile ar trebui să meargă la un medic doar dacă testul sugerează că se află în afara intervalului dorit, a spus Kelly Michaelsen, co-autorul studiului publicat în Nature.

Un dispozitiv ieftin

Echipa a adăugat o mică particulă de cupru, deoarece mișcarea sa era mult mai fiabilă de urmărit, notează EurekAlert.

Pentru a calcula, telefonul colectează doi timpi: primul când utilizatorul introduce sângele și al doilea când particula nu se mai mișcă.

„Particula se oprește brusc din mișcare deoarece sângele se coagulează foarte repede. De acolo putem calcula”, a explicat Justin Chan, autorul studiului.

Cercetătorii explorează oportunitățile de comercializare

Pentru moment, cercetătorii explorează oportunitățile de comercializare, precum și testele ulterioare. De exemplu, în prezent, toate aceste teste au fost efectuate în laborator. Următorul pas este de a lucra cu pacienții pentru a testa acest sistem la domiciliu. De asemenea, cercetătorii doresc să vadă cum se comportă sistemul în zone și țări cu resurse mai limitate.

„Aproape fiecare smartphone din ultimul deceniu are un motor de vibrații și o cameră foto. Acest lucru înseamnă că aproape toată lumea care are un telefon poate folosi testul. Tot ce ai nevoie este un simplu accesoriu din plastic, fără niciun fel de electronice suplimentare”, a declarat Shyamnath Gollakota, co-autor al lucrării.

Vă recomandăm să mai citiți și:

Cercetătorii au descoperit două noi tratamente care reduc alergia la arahide în cazul copiilor

Oamenii de știință propun o misiune spre Marte alimentată de un laser gigantic de pe Pământ

Sângele vaccinaților, refuzat pentru operația unui copil. Autoritatea părintească, suspendată

Spațiul provoacă haos în sângele astronauților, iar NASA are chiar și un nume pentru asta

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase