Home » D:News » A patra zi de război în Ucraina. Iată tot ce știm până acum – UPDATE

A patra zi de război în Ucraina. Iată tot ce știm până acum – UPDATE

Publicat: 27.02.2022
A patra zi de război în Ucraina. Iată tot ce știm până acum – UPDATE
Un tanc rusesc distrus în apropiere de Harkov, al doilea cel mai mare oraș al Ucrainei. Sursa foto: Profimedia

Este a patra zi de război în Ucraina. Trupele rusești au reușit să intre în Harkov, al doilea cel mai mare oraș al Ucrainei, însă guvernatorul Oleg Sinegubov a transmis că forțele ucrainene au respins atacul după lupte aprige.

În a patra zi de conflict, în ceea ce a fost fără îndoială o escaladare tulburătoare a tensiunilor, Vladimir Putin a ordonat ministrului Apărării, Serghei Șoigu, să ridice gradul de alertă pentru forțele nucleare, liderul de la Kremlin reacționând la „declarațiile agresive din partea statelor NATO”. Putin s-a plâns, de asemenea, de „sancțiunile nelegitime” impuse de țările occidentale, care îl vizează în mod direct. Anterior, Putin a avertizat că orice intervenție din exterior în Ucraina va duce la „consecințe nemaivăzute până acum”.

Aliații din Vest au căzut de acord să blocheze accesul Rusiei la sistemul internațional Swift. SUA, Canada și țări importante din Europa, inclusiv Germania, au decis să elimine „anumite bănci rusești” din sistemul de plata Swift.

O delegație ucraineană se va întâlni cu rușii

Președintele Volodîmîr Zelenski a anunțat într-un mesaj pe o rețea de socializare că va trimite o delegație la granița dintre Ucraina și Belarus pentru a purta discuții cu Rusia, fără condiții prealabile.

În cadrul unui discurs adresat populației în dimineața zilei de duminică, 27 februarie, Zelenski a spus că rămâne deschisă posibilitatea discuțiilor, însă în alte locații care nu au arătat agresiune față de Ucraina. Cu câteva ore mai devreme, Dmitry Peskov, purtător de cuvânt de la Kremlin, informase jurnaliștii că delegația rusă ajunsese în Belarus pentru discuții și era „în așteptarea ucrainenilor”.

Cei 13 soldați ucraineni de pe Insula Șerpilor ar putea fi încă în viață

Un gazoduct din Harkov și un depozit de petrol din Vasîlkiv, oraș la sud-vest de capitala Kiev, au fost ținte ale atacurilor rusești. Guvernul a avertizat că fumul de la incendiul din Harkov ar putea cauza „o catastrofă ecologică” și a sfătuit oamenii să-și închidă și să-și acopere geamurile.

Membri ai forțelor ucrainene patrulează străzile din centrul capitalei Kiev. Sursa foto: Profimedia

Cei 13 soldați ucraineni despre care s-a relatat inițial că au fost uciși pe Insula Șerpilor din Marea Neagră în cadrul unor bombardamente aeriene și maritime ar putea să fie încă în viață, potrivit oficialilor din Ucraina.

De asemenea, Marea Britanie pregătește o listă cu oligarhi ruși care să fie afectați de sancțiuni în următoarele luni, a declarat Liz Truss, secretar de Externe. Truss a precizat că aliații super-bogați ai lui Vladimir Putin „nu se vor mai putea ascunde”.

SUA și Canada retrag vodca rusească de pe rafturi

Magazinele de băuturi alcoolice din SUA și Canada au început să elimine băutura națională a Rusiei pentru a exprima unitate cu poporul ucrainean. Vodca rusească de pe rafturile din ambele țări a început să fie retrasă, iar guvernatorul statului american New Hampshire, Chris Sununu, a anunțat retragerea băuturilor alcoolice rusești „până la noi ordine”.

Miliardarul japonez Hiroshi ‘Mickey’ Mikitani a anunțat că va dona 8,7 milioane de dolari guvernului ucrainean, adăugând că invazia Rusiei este „o provocare pentru democrație”.

O companie elimină indicatoarele rutiere de pe drumurile din Ucraina

Fondatorul gigantului de comerț online Rakuten a transmis printr-o scrisoare adresată președintelui Zelenski că donația de 8,7 milioane de dolari va fi destinată „activităților umanitare pentru ajutorarea oamenilor din Ucraina care sunt victime ale violenței”, potrivit The Guardian.

O companie ucraineană responsabilă cu construirea și administrarea drumurilor a spus că va elimina toate indicatoarele rutiere ce pot fi folosite de forțele ruse pentru a se ghida prin țară. Compania, Ukravtodor, a precizat că „inamicul are comunicații proaste, ei nu pot naviga terenul”. „Noi o să-i ajutăm să ajungă direct în iad”, a arătat mesajul publicat de companie.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Rusia a invadat Ucraina. Tot ce știm până acum – UPDATE

Invazia Rusiei în Ucraina, a doua zi. Tot ce știm până acum – UPDATE

A treia zi de război în Ucraina. Tot ce știm până acum – UPDATE

Eroii de pe Insula Șerpilor. Ultimele cuvinte rostite de polițiștii ucraineni bombardați de ruși în Marea Neagră

„Simțul realității” al lui Vladimir Putin, sub semnul întrebării după decizia de a invada Ucraina

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei Descopera.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase