Palatul BNR, locul în care banii României sunt în siguranță (DOCUMENTAR)

02 07. 2022, 08:02

This browser does not support the video element.

Palatul Băncii Naționale a României (BNR) este situateîn Centrul Vechi al Bucureștiului, în zona Lipscani, considerată citadela liberalilor.

Una din cele mai frumoase clădiri ale Bucureştiului, aşa cum o prezenta o voce autorizată a arhitecturii româneşti, precum aceea a lui Ion Mincu, Palatul vechi al BNR a deschis seria clădirilor monumentale prin care instituţiile moderne româneşti nou create îşi asociau o imagine concretă ce le asigura vizibilitatea necesară pentru a se impune.

Preluând terenul ocupat de un han în secolul al XVII-lea, construcția palatului BNR arată dimensiunea economică survenită în anul 1880 și orientarea spre cultura europeană. Modernizarea urbană a fost ghidată de arhitecți formați la École de Beaux Arts din Paris.

Astfel, prin așezarea sa în zona istorică, BNR a încurajat formarea districtului financiar. Arhitectura aparține Renașterii înalte franceze, ca fațadă avem un statuar de foarte bună calitate. Ion Georgescu a realizat două dintre cele patru statui care decorează fațada Palatului Vechi dinspre strada Lipscani.

Este vorba despre zeițele agriculturii și justiției, Ceres și Themis. Ștefan Ionescu-Valbudea a realizat celelalte două sculpturi, Industria si Comerțul. Aceleași detalii continuă în interior, prin holul central și scările monumentale pană la etajul principal.

Pictura murală a fost realizată de George Demetrescu Mirea. Acesta a pictat două panouri decorative, realizate într-o manieră academică de influență barocă, amplasate pe pereții laterali ai Sălii de Consiliu, pe suporturi de formă ovală.

Ele înfățișează scene mitologice reprezentându-i pe zeii Mercur și Prometeu. Conceput pentru o piață mare, palatul este – însă – înconjurat de străzi înguste, văzut doar din perspective tangențiale de-a lungul străzilor laterale.

Faţada principală, orientată către strada Lipscani, a fost realizată din piatră de Rusciuc. Ea este evidenţiată atât prin înălţimea mai mare, cât şi prin atenţia specială acordată întregii decoraţii.

Citește continuarea pe Gândul!