Biblioteca Națională a României reunește 13 milioane de titluri (DOCUMENTAR)

05 07. 2022, 08:20

This browser does not support the video element.

Biblioteca Națională a României se află în centrul Capitalei, pe Bulevardul Unirii, vis-a-vis de sediul Tribunalului București. Clădirea a avut o istorie tumultoasă după Revoluție, iar numele i-a fost schimbat de nenumărate ori. Cu toate acestea, în prezent, Biblioteca Națională a României și-a păstrat impresionantele valori.

Fondul bibliotecii deține peste 13.000.000 de unități bibliografice cu caracter enciclopedic. Acestea sunt organizate în fonduri curente, cum ar fi publicațiile românești și străine și regăsim o colecție de ziare, cărți și reviste, dar și în fondurile colecțiilor speciale, care conțin diverse bibliofilii, manuscrise, arhive istorice, periodice românești vechi, fotografii și cartografii.

Biblioteca Națională a României, cunoscută în trecut ca și Biblioteca Centrală de Stat, este cea mai mare bibliotecă din România.

De-a lungul timpului, aceasta a purtat diferite denumiri, în funcție de regimul politic și de puterile care s-au succedat pe parcursul celor peste 100 de ani de existență. Biblioteca dispune în prezent de 14 săli de lectură, șase săli de conferință, o aulă și peste 12 milioane de cărți.

Biblioteca Națională a României își are originea în Biblioteca Colegiului Sfântul Sava din București, una dintre cele mai vechi și reprezentative biblioteci din țară. Biblioteca Colegiului Sfântul Sava a fost dată în folosință în anul 1838, iar fondul acesteia avea aproximativ 1.000 de volume.

După unirea din anul 1859, biblioteca a primit statutul de bibliotecă națională. Abia ulterior, numele s-a modificat și a devenit Biblioteca Centrală.

Cinci ani mai târziu, prin intermediul legii Reglementărilor publice, biblioteca a căpătat o nouă denumire: Biblioteca Centrală a Statului, nume pe care și l-a păstrat până în anul 1901. Un an mai târziu, timp de mai bine de 50 de ani, biblioteca a fost desființată, iar colecțiile sale au fost transferate la Biblioteca Academiei Române.

În anul 1955 a fost înființată Biblioteca Centrală de Stat, ca principală bibliotecă publică a țării, și avea atribuțiile specifice unei biblioteci naționale, conform standardelor impuse de UNESCO.

Citește continuarea pe Gândul!