Home » D:News » Palele turbinelor eoliene ar putea fi transformate în jeleuri, cred cercetătorii

Palele turbinelor eoliene ar putea fi transformate în jeleuri, cred cercetătorii

Palele turbinelor eoliene ar putea fi transformate în jeleuri, cred cercetătorii
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 01.09.2022

Cercetătorii proiectează rășină compozită pentru palele turbinelor eoliene care poate fi descompusă pentru a face produse noi, inclusiv jeleuri și dulciuri.

Cercetătorii de la Universitatea de Stat din Michigan, SUA au realizat o rășină compozită prin combinarea fibrelor de sticlă cu un polimer derivat din plante și unul sintetic. Odată ce palele au ajuns la sfârșitul duratei de viață, materialele pot fi descompuse și reciclate pentru a face produse noi, inclusiv palete de turbină – și dulciuri.

Energia eoliană este una dintre formele dominante de energie regenerabilă. Cu toate acestea, palele turbinei, de obicei realizate din fibră de sticlă, pot fi greu de reciclat, multe fiind aruncate în gropile de gunoi când ajung la sfârșitul ciclului de utilizare, potrivit The Guardian.

Palele turbinelor, relativ dificil de reciclat

Pentru a combate deșeurile, cercetătorii au conceput o nouă formă de rășină. Prin descompunerea rășinii într-o soluție alcalină se produce lactat de potasiu, care poate fi purificat și transformat în dulciuri și băuturi.

„Am recuperat lactat de potasiu și l-am folosit pentru a face ursuleți de jeleu, pe care i-am mâncat”, se laudă John Dorgan, unul dintre autorii lucrării.

„Un atom este la fel indiferent de proveniență”

Despre consumul de jeleuri care provin din palele turbinelor eoliene, Dorgan spune că „un atom de carbon derivat dintr-o plantă, cum ar fi porumbul sau iarba, nu este diferit de un atom de carbon provenit dintr-un combustibil fosil. Totul face parte din ciclul global al carbonului și am arătat că putem trece de la biomasă pe teren la materiale plastice durabile și înapoi la produse alimentare.”

„Frumusețea sistemului nostru este că, la sfârșitul ciclului de utilizare putem dizolva orice astfel încât să poată fi folosit din nou și din nou într-o buclă infinită. Acesta este scopul economiei circulare.”

Vă recomandăm să mai citiți și:

Cum se fac ursuleţii gumaţi şi jeleurile. ”Sunt adevărate cocktailuri chimice” – VIDEO

Primul parc eolian offshore de mari dimensiuni din SUA

O nouă tehnologie de reciclare? Oamenii de știință au descoperit viermi care adoră să mănânce polistiren

Reciclarea smartphone-urilor a progresat, dar mai sunt multe aspecte de rezolvat

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase