Home » D:News » Vine criza demografică în China? Au fost înregistrate cele mai puține căsătorii începând cu 1986

Vine criza demografică în China? Au fost înregistrate cele mai puține căsătorii începând cu 1986

Publicat: 05.09.2022

China a înregistrat anul trecut cele mai puține căsătorii de la începutul înregistrărilor sale publice, în urmă cu mai bine de trei decenii, alimentând îngrijorările cu privire la criza demografică în China.

În 2021 au avut loc 7,6 milioane de înregistrări de căsătorie, arată datele publicate de Ministerul Afacerilor Civile din China la finalul lunii august.

Acesta este cel mai mic număr înregistrat din 1986, când ministerul a început să facă publice cifrele, și până în prezent, potrivit tabloidului de stat Global Times. Este o scădere cu 6,1% față de anul precedent, iar rata căsătoriilor a scăzut pentru al optulea an consecutiv, potrivit CNN.

În același timp, vârsta medie a noilor căsătoriți este în creștere, aproape jumătate dintre cei căsătoriți anul trecut având vârste de cel puțin 30 de ani.

Este criza demografică în China un motiv real de îngrijorare?

Numerele reflectă o tendință care este un motiv tot mai mare de îngrijorare în rândul oficialilor din cea mai populată națiune din lume, care găzduiește 1,4 miliarde de oameni: tinerii, în special milenialii, aleg din ce în ce mai mult să nu se căsătorească sau să nu aibă copii și, chiar și atunci când o fac, au tendința de a face acest lucru mai târziu în viață.

Experții spun că efectul secundar asupra a ceea ce este deja o forță de muncă în scădere ar putea avea un impact sever asupra economiei și stabilității sociale a țării.

În doar șase ani, numărul de chinezi care s-au căsătorit pentru prima dată a scăzut cu 41%, de la 23,8 milioane în 2013 la 13,9 milioane în 2019, potrivit Biroului Național de Statistică al Chinei.

Ce anume cauzează scăderea populației?

Declinul este cauzat parțial de deceniile de politici menite să limiteze creșterea populației Chinei, ceea ce înseamnă că există mai puțini tineri aflați la vârste la care se pot căsători, potrivit oficialilor și sociologilor chinezi.

Dar este și un rezultat al schimbării atitudinilor față de căsătorie, în special în rândul femeilor tinere care devin mai educate și independente din punct de vedere financiar.

Confruntate cu discriminarea la locul de muncă la scară largă și cu tradițiile patriarhale, cum ar fi așteptările ca femeile să fie responsabile de îngrijirea copiilor și de treburile casnice, unele femei sunt din ce în ce mai puțin atrase de căsătorie.

Cetățenii se căsătoresc mai târziu

Statisticile arată că ambele sexe întârzie căsătoria. Din 1990 până în 2016, vârsta medie pentru primele căsătorii a crescut de la 22 la 25 de ani pentru femeile chineze și de la 24 la 27 de ani pentru bărbații chinezi, potrivit Academiei Chineze de Științe Sociale.

Global Times a subliniat, de asemenea, presiunile din ce în ce mai mari de la locul de muncă pentru tineri, care se confruntă cu salarii stagnante, o piață a muncii competitivă și cu creșterea costurilor vieții.

Scăderea numărului de căsătorii se adaugă la îngrijorările legate de criza demografică în China, în timp ce țara se luptă să crească o natalitate aflată în scădere.

Poate schimbarea politicilor să rezolve criza demografică în China?

În 2014, populația de vârstă activă a țării a început să scadă pentru prima dată în mai bine de trei decenii.

În anul următor, guvernul chinez a anunțat încetarea politicii sale privind un singur copil, permițându-le cuplurilor să aibă doi copii, apoi a crescut numărul la trei copii în 2021; dar atât rata căsătoriilor, cât și natalitatea au continuat să scadă.

China nu este singura țară care se confruntă cu această problemă.

Japonia și Coreea de Sud s-au confruntat și ele cu o scădere a natalității și o scădere a populației în ultimii ani.

Guvernele din toate cele trei țări au introdus măsuri pentru a încuraja nașterile, cum ar fi stimulente financiare, vouchere, subvenții pentru locuințe și mai mult sprijin pentru îngrijirea copiilor; succesul acestora a fost limitat.

Vă recomandăm să citiți și:

Cele mai puternice economii se pregătesc de revenirea virusului polio

Prima țară din lume care oferă gratuit produse menstruale

Britanicii merg la birou doar 1,5 zile pe săptămână, arată un sondaj

Consumul de energie a scăzut în primele 6 luni ale anului

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase