Home » D:News » Experimentul Bitcoin din El Salvador este „un eșec spectaculos”

Experimentul Bitcoin din El Salvador este „un eșec spectaculos”

Experimentul Bitcoin din El Salvador este „un eșec spectaculos”
Credit foto: Pixabay
Publicat: 18.09.2022

A trecut aproximativ un an de când președintele El Salvador, Nayib Bukele, care s-a autodescris drept „cel mai tare dictator din lume”, a decis să folosească Bitcoin drept monedă oficială.

De fapt, în cuvintele economistului John Hawkins de la Universitatea Canberra, citat de Futurism, marele experiment a fost doar un „eșec spectaculos”.

„Acum, după un an, există dovezi mai mult decât suficiente pentru a concluziona că Bukele nu avea idee ce făcea”, spune Hawkins.

Experimentul Bitcoin din El Salvador, un mare eșec

Experimentul Bitcoin al lui Bukele a fost centrat în jurul unui așa-numit „Bitcoin City”, finanțat printr-un program de obligațiuni guvernamentale în valoare de 1 miliard de dolari.

Țara urma să investească jumătate din acel miliard în oraș, iar cealaltă jumătate urma să investească în Bitcoin. Acele achiziții de Bitcoin, potrivit președintelui, ar fi dus în cele din urmă la creștere economică.

Dar din păcate, acel boom economic promis nu s-a materializat. De fapt, după cum explică Hawkins, acel program de obligațiuni nu a fost vreodată implementat.

Bukele, între timp, a turnat aproximativ 100 de milioane de dolari în Bitcoin, care valorează doar aproximativ jumătate din această investiție în acest moment.

Pe de altă parte, violența grupurilor criminale a explodat, iar națiunea este în pragul unei crize economice.

Bukele, un „crypto-bro” controversat și incompetent

„Înțelegerea greșită de către Bukele a economiei în general a fost demonstrată în mod repetat”, a continuat Hawkins, amintind cazurile în care președintele nu a reușit să demonstreze o înțelegere solidă a modului în care funcționează PIB-ul sau când a arătat o abordare exaltată și aproape religioasă a fenomenului crypto.

Hawkins nu este singurul care îl critică pe președinte. Fondul Monetar Internațional (FMI) l-a implorat pe liderul din El Salvador să renunțe la legislația în favoarea criptomonedei, argumentând că activele digitale sunt prea volatile și nesigure pentru uz național.

Nayib Bukele este un personaj controversat care a câștigat alegerile prezidențiale din 2019 cu 53% dintre voturi. Un politician traseist prin definiție (a trecut de la comuniști la liberali și mai apoi la conservatori), Bukele a stârnit îngrijorare încă de la începutul mandatului.

Vă recomandăm să mai citiți și:

Industria cripto, cuprinsă de anxietate. Bitcoin se clatină la nivelul cheie de 20.000 de dolari

Warren Buffett nu ar cumpăra tot bitcoin-ul din lume nici măcar pentru 25 de dolari. De ce nu crede în criptomonede?

Bitcoin a scăzut la minimul ultimelor şase săptămâni

Cum ar putea fi benefic pentru restul lumii impasul prin care trec monedele virtuale?

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase