Home » D:News » Ce s-ar întâmpla dacă Vladimir Putin ar ordona un atac nuclear în Ucraina?

Ce s-ar întâmpla dacă Vladimir Putin ar ordona un atac nuclear în Ucraina?

Publicat: 03.10.2022

Președintele rus Vladimir Putin a anexat recent patru regiuni ocupate în Ucraina și a jurat că va apăra teritoriul Rusiei prin orice mijloace, inclusiv arme nucleare, aceasta fiind o escaladare drastică ce a stârnit reacții puternice la nivel global și temeri cu privire la un posibil război nuclear.

Deși sunt dificil de prezis detaliile exacte ale unui atac nuclear al Rusiei în Ucraina, experții au declarat pentru jurnaliștii de la Forbes faptul că Moscova ar folosi cel mai probabil arme nucleare tactice (dispozitive cu rază scurtă concepute pentru a fi utilizate pe câmpul de luptă) împotriva trupelor sau pentru a distruge un centru logistic.

Armele nucleare tactice sunt mai mici decât cele strategice cu rază lungă concepute pentru a distruge orașe, însă puterea este relativă. Cele mai mari arme nucleare tactice pot avea chiar și 100 de kilotone ( 1 kilotonă este echivalentă cu 1.000 de tone de TNT). Spre exemplu, bomba aruncată de SUA peste Hiroshima a avut 15 kilotone, iar dr. Rod Thornton, expert în securitate la King’s College London, a explicat pentru Forbes că astfel de arme nucleare tactice pot fi devastatoare.

De ce anume depinde impactul unui atac nuclear?

Este puțin probabil ca un atac inițial să aibă drept țintă un oraș ucrainean, iar un atac nuclear ar fi în mare parte simbolic și un semnal pentru ca Moscova să demonstreze că este hotărâtă să se apere.

Impactul unui atac nuclear depinde în mare măsură de tipul de armă folosit, cum și când este folosit, dar și de condițiile de la acel moment. Totuși, chiar și o armă nucleară cu randament redus ar produce consecințe extinse, radiațiile de la explozie putând să provoace probleme de sănătate pe termen lung pentru supraviețuitori. De asemenea, particulele radioactive de după explozie ar contamina mediul și ar putea ajunge în Europa și Asia.

Ce s-ar întâmpla dacă Occidentul ar afla că Rusia pregătește un atac nuclear?

„Pe mai multe fronturi, Putin este sub presiune. Cu cât devine mai disperat, cu atât mai mult cresc șansele ca o armă nucleară să fie folosită”, a explicat Thornton. Alegerea utilizării unei arme nucleare ar putea însemna noi probleme pentru Putin în țara sa, putând să stârnească opoziție din partea Armatei sau a altor personaje cheie care nu sunt dispuse să forțeze NATO să susțină în mod direct Ucraina.

Cel mai probabil, un atac nuclear al Rusiei nu va lua prin surprindere Occidentul. Ar exista „mult zgomot de fundal” și „semnale” între diverse guverne și agenții de apărare care ar fi detectate de stațiile de ascultare occidentale dacă Vladimir Putin ar plănui „să facă pasul nuclear”.

Dacă Occidentul ar identifica un astfel de semnal, atunci ar exista „o presiune diplomatică imensă asupra Rusiei”. De asemenea, țări precum India și China ar lua o poziție mai fermă împotriva Rusiei, fapt ce ar putea avea mai multă influență, dat fiind dependența Moscovei de aceste țări pentru exporturile de energie.

Câte focoase nucleare are Rusia în total?

Rusia are în total 5.977 de focoase nucleare, potrivit estimărilor făcute de Federația Oamenilor de Știință Americani (FAS). În jur de 1.500 de focoase nucleare sunt scoase din uz și așteaptă să fie distruse. Multe dintre focoasele rămase sunt strategice, arme mai mari care pot fi folosite pe distanțe vaste, iar restul sunt arme tactice mai mici.

Mulți cred că Rusia ar avea mai multe arme nucleare decât orice altă țară din lume. Este urmată de Statele Unite ale Americii, care are în jur de 5.428 de focoase nucleare, iar împreună, Rusia și SUA, dețin aproximativ 90% dintre toate focoasele nucleare ale lumii. Șapte alte țări ar deține asemenea arme, fiind vorba despre China (350), Franța (290), Regatul Unit (225), Pakistan (165),  India (160), Israel (90) și Coreea de Nord (20).

Vă mai recomandăm să citiți și:

Fuziunea nucleară, tot mai aproape de a deveni realitate

Japonia a aprobat deversarea apei de la centrala nucleară Fukushima în ocean

Energia solară, superioară celei nucleare pentru misiunile cu echipaj pe Marte

Grădinăritul atomic și planul de a folosi energia nucleară pentru a îmbunătăți plantele

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase