Home » D:News » Premiul Nobel pentru Pace 2022, acordat lui Ales Bialiatski și organizațiilor Memorial și Centrul pentru Libertăți Civile

Premiul Nobel pentru Pace 2022, acordat lui Ales Bialiatski și organizațiilor Memorial și Centrul pentru Libertăți Civile

Premiul Nobel pentru Pace 2022, acordat lui Ales Bialiatski și organizațiilor Memorial și Centrul pentru Libertăți Civile
Sursa foto: Comitetul Norvegian pentru Premiul Nobel pentru Pace
Publicat: 07.10.2022

Premiul Nobel pentru Pace din 2022 a fost acordat unui individ și două organizații, activistul Ales Bialiatski din Belarus, organizației Memorial pentru drepturile omului din Rusia și Centrului pentru Libertăți Civile, organizație pentru drepturile omului din Ucraina.

Laureații Premiului Nobel pentru Pace de anul acesta reprezintă societatea civilă în țările lor. Laureații au continuat să promoveze de-a lungul anilor dreptul de a critica pe cei aflați la putere și de a proteja drepturile fundamentale ale cetățenilor. Laureații Premiului Nobel pentru Pace 2022 au întreprins eforturi extraordinare pentru a documenta crimele de război, abuzuri de drepturi ale omului și abuzul de putere.

Împreună, Ales Bialiatski și organizațiile Memorial și Centrul pentru Libertăți Civile au demonstrat semnificația societății civile pentru pace și democrație, potrivit unui comunicat al Comitetului Norvegian pentru Premiul Nobel pentru Pace.

Autoritățile din Belarus au încercat în repetate rânduri să îl reducă la tăcere pe Ales Bialiatski. Acesta a fost încarcerat între 2011 și 2014. În urma unor demonstrații de amploare împotriva regimului în 2022, Bialiatski a fost arestat din nou și rămâne și azi după gratii. În ciuda greutăților personale uriașe, Bialiatski nu a renunțat la lupta sa pentru drepturile omului și democrația în Belarus.

O luptă continuă pentru drepturile omului și democrație

Organizația pentru drepturile omului Memorial a fost fondată în 1987 de activiștii din fosta Uniune Sovietică pentru a se asigura că victimele regimului comunist nu vor fi uitate. Laureatul Premiului Nobel pentru Pace Andrei Sakharov și activistul Svetlana Gannushkina s-au numărat printre fondatorii Memorial.

Centrul pentru Libertăți Civile a fost fondat în Kiev în 2007 cu scopul de a avansa drepturile omului și democrația în Ucraina. După invazia Rusiei în Ucraina din februarie 2022, Centrul pentru Libertăți Civile a întreprins eforturi de a identifica și documenta crimele de război ale Rusiei împotriva populației civile a Ucrainei.

Sezonul Premiilor Nobel 2022 a debutat luni, 3 octombrie, odată cu anunțarea laureatului pentru Fiziologie sau Medicină.

Între 1901 și 2021 au fost acordate în total 102 Premii Nobel pentru Pace, 25 de organizații numărându-se printre câștigători. De asemenea, două Premii Nobel pentru Pace au fost împărțite între trei laureați.

Premiul Nobel pentru Pace, o istorie controversată

Până acum, Premiul Nobel pentru Pace a fost câștigat de 18 femei, iar un singur laureat a refuzat Premiul Nobel pentru Pace, arată pagina oficială a organizației Premiilor Nobel.

Premiile Novel au stârnit uneori controverse, de multe ori ignorând candidați merituoși, iar alteori acordând premiile unor indivizi care, în retrospectivă, par să fi fost alegeri mai puțin potrivite.

O alegere contestată a fost Egas Moniz, care a primit Premiul Nobel pentru Fiziologie sau Medicină în 1949 pentru dezvoltarea lobotomiei frontale, o intervenție chirurgicală discreditată în zilele noastre.

Folosirea forței poate fi un instrument important al păcii

Printre cele mai notabile omisiuni ale Comitetului Nobel se numără și chimistul rus Dmitri Mendeleev, cel care a aranjat toată materia într-un tabel, precum și marii scriitori Lev Tolstoi și Mark Twain.

Premiul Nobel pentru Pace este probabil cel mai controversat, în mare parte din cauza faptului că pacea este un concept destul de ambiguu. Spre exemplu, laureatul din 1953 a fost George C. Marshall, președinte al Crucii Roșii și fondatorul Planului Marshall, pentru reconstruirea Europei după cel de-Al Doilea Război Mondial. Cu toate acestea, Marshall a fost și comandant al forțelor armate ale SUA în timpul războiului și secretar al apărării, o recunoaștere tacită a faptului că folosirea forței poate fi un instrument important al păcii.

„Un model de urmat pentru generații întregi”

Totodată, în ciuda instrucțiunilor lăsate de Alfred Nobel în testamentul său ca premiile să fie acordate în mod individual, în 2012, Comitetul Nobel a acordat Premiul Nobel pentru Pace Uniunii Europene pentru avansarea păcii și a împăcării, unul dintre cele mai recente exemple ale predispoziției comitetului de a acorda premiilor unor organizații.

Și, desigur, au existat și aici omisiuni surprinzătoare. Probabil cel mai notabilă este cazul lui Mahatma Gandhi, despre care laureatul Albert Einstein a spus că este „un model de urmat pentru generații întregi”, potrivit The Conversation.

Recunoașterea păcii, cea mai importantă moștenire a lui Alfred Nobel

Unul dintre cele mai importante beneficii ale Premiului Nobel pentru Pace este faptul că, o dată pe an, promovează conversații și dezbateri despre pace în toată lumea. Spre exemplu, înseamnă oare pacea simpla absență a violenței sau o stare pozitivă de bunăvoință și dreptate?

Deși este puțin probabil ca toată lumea să fie de acord asupra unei semnificații precise, iar controversele vor continua fără îndoială, recunoașterea păcii drept un bun uman universal continuă să fie cea mai importantă moștenire a lui Alfred Nobel.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Premiul Nobel pentru Literatură 2022, acordat scriitoarei franceze Annie Ernaux

Premiul Nobel pentru Chimie 2022, acordat cercetătorilor Carolyn R. Bertozzi, Morten Meldal și K. Barry Sharpless

Premiul Nobel pentru Fizică 2022, acordat lui Alain Aspect, John F. Clauser și Anton Zeilinger

PREMIUL NOBEL pentru Fiziologie sau Medicină 2022 a fost acordat lui Svante Pääbo „pentru descoperirile sale privind genomurile homininilor și evoluția umană”

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase