Home » D:News » Căldura ar putea ucide 90.000 de europeni până în 2100

Căldura ar putea ucide 90.000 de europeni până în 2100

Căldura ar putea ucide 90.000 de europeni până în 2100
Sursa foto: Pixabay
Publicat: 11.11.2022

90.000 de europeni pot muri anual, până în 2100, din cauza valurilor de caniculă, avertizează Agenția Europeană de Mediu (AEM). Schimbările climatice expun, totodată, Europa, bolilor infecțioase precum malaria și febra dengue.

Agenția Europeană de Mediu (AEM) a avertizat că valurile de caniculă pot ucide anual 90.000 de europeni dacă nu se iau măsuri, avertismentul venind în contextul în care, potrivit unui raport publicat de Organizația Mondială a Sănătății (OMS), cel puțin 15.000 de decese pot fi atribuite, până în prezent, vremii caniculare din Europa, potrivit AFP.

Cea mai gravă secetă din Evul Mediu încoace

Cele trei luni din iunie până în august au fost cele mai călduroase din Europa și, ca urmare a căldurii record, continentul a cunoscut cea mai gravă secetă din Evul Mediu încoace.

„Fără o adaptare și în condițiile unui scenariu de încălzire globală de 3 grade Celsius până în 2100, 90.000 de europeni ar putea muri anual din cauza căldurii extreme”, a precizat AEM.

Numărul scade la 30.000 dacă încălzirea este limitată la 1,5 C

Potrivit agenției, între 1980 și 2020, 129.000 de europeni au murit din cauze asocite caniculei.

Este de așteptat ca acest număr să crească în următorii ani, în special în sudul continentului, din cauza valurilor de căldură mai frecvente legate de schimbările climatice, a îmbătrânirii populației și a urbanizării în creștere, a precizat agenția.

Dincolo de amenințarea reprezentată de căldura în sine, AEM a avertizat că schimbările climatice ar putea crește, de asemenea, expunerea Europei la boli infecțioase precum malaria și febra dengue.

Redactia Descopera.ro
Redactia Descopera.ro
Descopera.ro este un portal de stiinta, tehnologie, natura si calatorii care isi propune sa fie cel mai mare site de popularizare a stiintelor si de cultura generala din Romania. Sub sloganul E LUMEA TA!, DESCOPERA.RO aduce zilnic ultimele stiri din cele mai fascinante domenii stiintifice, investigh... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase