Home » D:News » Blugi vechi de 165 de ani, găsiți pe o epavă faimoasă, au fost vânduți pentru o sumă impresionantă

Blugi vechi de 165 de ani, găsiți pe o epavă faimoasă, au fost vânduți pentru o sumă impresionantă

Publicat: 12.12.2022

O pereche de blugi vechi de 165 de ani, care a fost recuperată dintr-un naufragiu din secolul al XIX-lea, a fost vândută la o licitație pentru 114.000 de dolari.

Blugii au fost vânduți la casa de licitații Holabird Americana pe 3 decembrie alături de alte obiecte descoperite pe epava „Nava de aur”.

Pe baza materialului și a șlițului distinct cu cinci nasturi, casa de licitații consideră că acești blugi vechi de 165 de ani ar fi fost fabricați de Levi Strauss & Company în anii 1850.

De asemenea, se crede că așa-numiții „blugi de un milion de dolari”, cei mai vechi blugi pentru muncă grea cunoscuți din perioada Gold Rush, au fost probabil deținuți de John Dement din Oregon, un veteran militar din războiul mexicano-american care a fost pasager la bordul navei comerciale.

Blugi vechi de 165 de ani și alte relicve, vândute la licitație

Sutele de obiecte istorice puse în vânzare au fost găsite printre rămășițele SS Central America, care s-a scufundat pe fundul Oceanului Atlantic în 1857. Cunoscută și sub numele de „Nava de aur”, SS Central America avea o lungime de 85 de metri și opera între America Centrală și Coasta de Est a SUA în anii 1850.

În ultima sa călătorie, nava se îndrepta spre New York după ce a părăsit un port din Panama actual, încărcată cu sute de pasageri și mărfuri din California, inclusiv grămezi de aur.

La câteva zile după plecare, a întâmpinat un uragan undeva în largul coastei Carolinei. Nava s-a scufundat în cele din urmă pe 12 septembrie 1857, împreună cu 425 dintre pasagerii ei și 13.600 de kilograme de aur, relatează IFL Science.

Relicvele arată viața de zi cu zi din secolul al XIX-lea

SS Central America nu a fost identificată până în anii 1980, când epava sa a fost găsită pe fundul Atlanticului, împreună cu o gamă largă de relicve care oferă o privire incredibilă asupra erei goanei după aur.

„SS Central America transporta tone de comori din perioada goanei după aur din San Francisco și zona de nord a Californiei când s-a scufundat la 2.200 de metri adâncime în Atlantic, la 2,2 kilometri în largul coastei Carolinei de Nord, într-un uragan, în timpul unei călătorii din Panama la New York City în septembrie 1857”, a declarat Fred Holabird, președintele Holabird Western Americana Collections.

„Recuperările din locul epavei a avut loc în mai multe etape între 1988-1991 și din nou în 2014”, a adăugat el.

„Aceste artefacte incredibile ne oferă o privire asupra vieții de zi cu zi pentru pasageri și echipaj în anii 1850. Sunt o capsulă a timpului din goana după aur a Californiei”, a adăugat Dwight Manley, Managing Partner al California Gold Marketing Group din Brea, California, care deține articolele recuperate.

Ce alte obiecte au fost vândute?

Alături de blugi, celelalte articole care au fost vândute includ zeci de inele, ace, butoni și câteva carcase pentru ceasuri de buzunar. Licitația a oferit, de asemenea, o serie de monede de aur și bani de hârtie din anii 1850, plus un cufăr de provizii maritime, chei de la camera comorii de aur și etichete pentru bagajele pasagerilor.

„Articole aparent obișnuite de la pasageri și echipaj ne oferă astăzi o perspectivă extraordinară asupra vieții de zi cu zi a oamenilor care au călătorit pe vaporul cu aburi”, a explicat Bob Evans, un cercetător care a participat la fiecare dintre misiunile de recuperare.

Vă recomandăm să citiți și:

Papa Francisc, înregistrat în secret în timpul unei convorbiri cu unul dintre cardinalii săi

Avans major pentru China! Trei astronauți au pornit spre noua stație spațială

Un bărbat a fost salvat după mai bine de 15 ore petrecute în mare

Cel mai mare vulcan din lume a erupt pentru prima dată în ultimii 38 de ani

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase