Home » D:News » Oamenii au salvat vidrele de mare din Alaska de la dispariție, însă lupii au învățat să le vâneze

Oamenii au salvat vidrele de mare din Alaska de la dispariție, însă lupii au învățat să le vâneze

Publicat: 28.01.2023

După ce au eradicat o sursă principală de hrană, căprioarele, lupii de pe o insulă îndepărtată din Alaska au ajuns să vâneze și să mănânce cu voracitate vidre de mare, acestea devenind acum sursa principală de hrană, potrivit unui studiu.

Descoperirea, făcută pe insula Pleasant, de 52 de kilometri pătrați, situată la aproximativ 65 de kilometri vest de Juneau, Alaska, marchează primul moment în care vidrele de mare au fost documentate ca sursă principală de hrană pentru un prădător de pe uscat.

Haita de lupi responsabilă pentru măcelul vidrelor a înotat pentru prima dată pe insulă în 2013, pentru a începe să vâneze, ceea ce a dus ulterior la prăbușirea populației de căprioare de pe insulă, potrivit Live Science.

În căutarea și vânarea vidrelor de mare

Totuși, după ce au eliminat principală sursă de hrană de pe insulă, lupii (Canis lupus) nu au părăsit teritoriul. Acum, un studiu publicat recent în jurnalul Proceedings of the National Academy of Science (PNAS) a urmărit haita din 2015 pentru a afla modul în care s-au adaptat lupii ca să se hrănească cu vidre.

„Lupii nu doar că scormonesc după vidre de mare moarte sau pe cale să moară, ci le urmăresc, le vânează, le ucid și le târăsc pe uscat, pentru a le consuma”, a declarat unul dintre autorii studiului, Gretchen Roffler, biolog la Alaska Department of Fish and Game.

Ca să studieze obiceiurile alimentare ale haitei, cercetătorii au atașat zgărzi GPS la unii membri ai haitei și au colectat 689 de mostre de excremente de la lupi, multe dintre acestea fiind găsite de-a lungul țărmului. Analizând ADN-ul din excremente, echipa a putut identifica lupii de la care provin și ce au mâncat aceștia.

Între 2015 și 2020, procentul căprioarelor a scăzut de la 75% la doar 7% din dieta lupilor. Pe de altă parte, consumul vidrelor de mare a crescut de la 25% la 57%, în aceeași perioadă.

Un comportament de supraviețuire al lupilor din Alaska

Datele GPS au confirmat, de asemenea, că lupii nu părăseau insula pentru a vâna în altă parte și că, atunci când vânau, o făceau lângă țărm, smulgând vidrele din apele puțin adânci sau prinzându-le în ambuscadă în timp ce se odihneau pe stânci.

„Ce m-a surprins a fost faptul că vidrele de mare au devenit principala hrană a lupilor de pe insulă. Să mănânce ocazional o vidră care a eșuat pe plajă pentru că a murit, asta nu e ceva neobișnuit. Dar, faptul că lupii mănâncă atât de multe, arată că a devenit un model comportamental larg răspândit în rândul acestei haite și ceva ce au deprins foarte repede”, a spus Roffler.

Oamenii de știință nu au studiat interacțiunile dintre lupi și vidrele de mare din Alaska, deoarece cele două specii nu s-au mai intersectat de aproximativ 200 de ani. De-a lungul secolelor XIX și XX, comerțul cu blănuri a exterminat vidrele de mare din regiune, iar noile populații au fost reintroduse abia în ultimele decenii.

Vă mai recomandăm și: 

Lupii mumificați din era glaciară dezvăluie misterul strămoșilor câinilor moderni

Lupii cenușii s-au întors pe lista speciilor pe cale de dispariție

Imagini rare surprinse în California: O vidră de mare, fotografiată în timp ce încerca să muște dintr-un rechin

Ce alte animale au întrat în Epoca de Piatră?

Claudia Cociug
Claudia Cociug
Claudia Cociug și-a început experiența în presă la Iași, iar promovarea culturii, prin transmiterea cuvintelor relevante, a fost parte din procesul alăturării echipei DESCOPERĂ.ro. Îi place să citească, să cerceteze și să scrie. Claudia este absolventă a Facultății de Litere, specializarea ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase