Home » Istorie » Misterul navei fantomă Mary Celeste ar fi fost elucidat. De ce a fost abandonată corabia?

Misterul navei fantomă Mary Celeste ar fi fost elucidat. De ce a fost abandonată corabia?

Misterul navei fantomă Mary Celeste ar fi fost elucidat. De ce a fost abandonată corabia?
Credit foto: Shutterstock
Publicat: 02.06.2022

Pe 5 decembrie 1872, nava britanică Dei Gratia se afla la aproximativ 644 de kilometri est de Insulele Azore când a dat peste Mary Celeste, nava abandonată, fără urmă de echipaj la bord.

Comandantul Dei Gratia – David Morehouse – știa că nava plecase spre Italia cu opt zile înaintea lui și ar fi trebuit să ajungă deja. A deviat cursul pentru a ajuta și și-a trimis echipajul la bord. Ceea ce au găsit a adâncit misterul.

Nava fusese abandonată, dar bunurile echipajului rămăseseră la bord. Aceasta avea la bord cel puțin șase luni de provizii de hrană și apă și alcool industrial, dar echipajul ar fi abandonat nava, luând barca de salvare și riscând să se afle în largul mării, în loc să rămână la bord.

Puținele indicii disponibile și faptul că echipajul nu a mai apărut ulterior, au transformat Mary Celeste într-un mister de durată, plin de speculații.

Nava fusese abandonată, dar bunurile echipajului rămăseseră la bord

Există sugestii că echipajul ar fi putut ataca singur nava, deși acest lucru nu explică modul în care nava a fost prinsă din urmă după un avans de opt zile. O teorie plauzibilă – având în vedere că una dintre cele două pompe ale navei a fost dezasamblată, iar o cantitate mică de apă a fost găsită pe fundul navei – este că, având o pompă defectă, căpitanul nu ar fi știut câtă apă se afla la bord.

Mai târziu, când s-au lovit de vremea rea, acest lucru ar fi putut determina căpitanul să ordone echipajului său să abandoneze nava, mai degrabă decât să riște să se scufunde.

Cu toate acestea, există o altă explicație. Teoria spune că o parte din alcool a explodat, determinându-l pe căpitan să intre în panică și să dea ordinul de abandonare a navei. Pare simplă, dar problema este că nu existau semne de incendiu sau de explozie pe navă atunci când a fost găsită, scrie IFL Science.

Dr. Andrea Sella de la Departamentul de Chimie al University College London a testat ideea, folosind gaz butan și cuburi de hârtie pentru a simula butoaie de lemn.

Mary Celeste, un mister de durată, plin de speculații

„Ceea ce am creat a fost o explozie de tip undă de presiune”, a declarat Dr. Sella într-un comunicat de presă. „A existat un val spectaculos de flăcări, dar, în spatele lui, era un aer relativ rece. Nu a rămas funingine în urmă și nu a existat nicio arsură”.

„Având în vedere toate datele pe care le avem, acest lucru reproduce condițiile de la bordul navei Mary Celeste. Explozia ar fi fost suficientă pentru a deschide trapele și ar fi fost complet terifiantă pentru toți cei de la bord.”

Potrivit acestei teorii, explozia l-ar fi putut speria suficient de tare pe căpitan pentru a da ordinul de abandonare a navei și explică lipsa dovezilor de explozie sau de incendiu.

„Este cea mai convingătoare explicație”, a declarat doctorul Sella. „Dintre toate cele sugerate, se potrivește cel mai bine cu faptele și explică de ce au fost atât de dornici să părăsească nava”.

Vă recomandăm să mai citiți și:

Motivul pentru care vikingii au creat o corabie uriașă într-o peșteră vulcanică din Islanda

Cea mai lungă corabie vikingă din lume, instalată într-un muzeu din Copenhaga

O corabie de sclavi, descoperita langa insulele Caicos

Flor de la Mar, corabia comorilor pierdute și povestea sa uluitoare

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase