Fratele mai mare al lui Claude Monet, vedeta unei expoziții la Paris

08 02. 2023, 08:32
Sursa foto: Domeniu Public

Numele Monet evocă imagini cu nuferi, Catedrala din Rouen, Parlamentul și căpițele de fân franceze, unele dintre cele mai cunoscute lucrări de artă europeană. Acum, o expoziție de la Paris se va concentra pe un alt Monet, mai puțin cunoscut: Léon Monet, fratele mai mare al artistului Claude Monet, care l-a susținut pe când era sărac și se străduia să-și facă un nume în artă.

Léon Monet, chimist și industriaș, a fost în mare măsură ignorat de posteritate, dar a fost unul dintre primii mecena ai mișcării impresioniste înfloritoare din secolul al XIX-lea. Nu numai că și-a susținut fratele, dar și-a ajutat și prietenii pictori, printre care Pierre-Auguste Renoir, Camille Pissarro și Alfred Sisley.

Géraldine Lefebvre, curatoarea noii expoziții care se deschide luna viitoare la Musée du Luxembourg, a spus că se cunosc foarte puține date despre el.

„Am contactat familia, descendenții lui Monet și am trecut prin arhive publice și private, dar erau foarte puține informații”, a spus Lefebvre. „I-am văzut numele ici și colo, dar nu prea multe. Chiar mi-a stârnit curiozitatea”.

Citește continuarea pe Curatorial.ro!