Home » Știință » Test de cultură generală. Putem vedea cu adevărat Marele Zid Chinezesc din spațiu?

Test de cultură generală. Putem vedea cu adevărat Marele Zid Chinezesc din spațiu?

Publicat: 08.02.2023

A devenit un mit al spațiului cosmic. Adesea declarat ca fiind singurul obiect creat de om vizibil din spațiu, în general nu putem vedea Marele Zid Chinezesc din spațiu, cel puțin nu cu ochiul liber, de pe orbita joasă a Pământului. Cu siguranță nu este vizibil de pe Lună.

Teoria conform căreia putem vedea Marele Zid Chinezesc din spațiu a fost infirmată după ce chiar astronautul Chinei Yang Liwei a spus că nu poate vedea structura istorică.

S-a vorbit chiar despre rescrierea manualelor care susțin teoria, o sarcină formidabilă în cea mai populată națiune a Pământului.

Discuția s-a aprins din nou după ce s-a determinat că fotografiile făcute de Leroy Chiao de la bordul Stației Spațiale Internaționale (ISS) arată mici secțiuni ale zidului aflate în Mongolia Interioară, la aproximativ 321 de kilometri nord de Beijing, se arată într-un articol al NASA.

Putem vedea Marele Zid Chinezesc din spațiu?

Realizată cu un obiectiv de 180 mm și o cameră digitală, pe 24 noiembrie 2004, a fost prima fotografie confirmată a Zidului. O fotografie ulterioară a lui Chiao, făcută pe 20 februarie 2005 cu un obiectiv de 400 mm, ar părea că înfățișează și ea Zidul.

Fotografiile lui Chiao, comandant și ofițer științific al NASA ISS al celui de-al 10-lea echipaj al Stației, au fost întâmpinate cu ușurare și bucurie de către chinezi. Una dintre ele a fost afișată foarte vizibil în ziarele națiunii. Chiao însuși a spus că nu a văzut Zidul și nu era sigur dacă imaginea îl arată.

Kamlesh P. Lulla, cercetător-șef al NASA pentru observarea Pământului la Johnson Space Center din Houston, conduce activitățile științifice de observare ale Stației Spațiale Internaționale. El spune că, în general, Marele Zid este greu de văzut și greu de fotografiat, deoarece materialul din care este făcut are aproximativ aceeași culoare și textură ca zona care îl înconjoară.

„Interpretarea acestei fotografii ISS (din 24 noiembrie)”, a spus Lulla, „pare a fi bună. Se pare că trebuie să fi avut loc setul potrivit de condiții pentru ca această fotografie să surprindă micul  segment al Zidului”. Era o zi însorită și o ninsoare recentă făcuse Zidul mai vizibil.

Cât de vechi este mitul?

Teoria conform căreia Zidul ar putea fi văzut de pe Lună datează cel puțin din 1938. Aceasta a fost repetată și a crescut până când astronauții au aterizat pe suprafața Lunii.

„Singurul lucru pe care îl puteți vedea de pe Lună este o sferă frumoasă, în mare parte albă, cu unele pete albastre și galbene și, din când în când, ceva vegetație verde”, a spus Alan Bean, astronaut din programul Apollo 12. „Niciun obiect creat de om nu este vizibil la această scară”, a afirmat el.

Din spațiu puteți vedea o mulțime de lucruri pe care le-au făcut oamenii, a spus Lulla. Poate că cele mai vizibile de pe orbita joasă a Pământului sunt orașele pe timp de noapte. Orașele pot fi văzute și în timpul zilei, precum și drumurile și podurile importante, aeroporturile, barajele și rezervoarele.

Există totuși un mod în care Zidul poate fi văzut din satelit

Despre teoriile privind vizibilitatea Zidului, Lulla a declarat că „s-au spus și s-au scris multe despre cât de vizibil este Zidul. De fapt, este foarte, foarte greu să distingem Marele Zid Chinezesc în fotografiile astronauților, deoarece materialele care au fost folosite sunt asemănătoare ca culoare și textură cu pământul din jurul Zidului”.

Este îndoielnic dacă îl poți vedea cu ochiul liber din spațiu. „Forma, vârsta structurii, rezoluția camerei, starea atmosferei, toți acești factori afectează capacitatea de a detecta un obiect din spațiu”, spune Lulla despre posibilitatea de a vedea Marele Zid Chinezesc din spațiu.

Dar „puteți vedea Zidul în imagini radar capturate din spațiu”, a concluzionat el.

Vă recomandăm să citiți și:

Cinci misiuni spațiale pe care să le urmărești în 2023

Cine decide ce facem dacă extratereștrii contactează omenirea?

Cel mai bun an din istoria omenirii pentru explorarea Universului. Imaginile anului 2022!

Cercetătorii încearcă să afle originea regolitului de pe Miranda, una dintre lunile lui Uranus

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase