Home » D:News » Ploile extreme din Parcul Național Yosemite amenință habitatele faunei sălbatice

Ploile extreme din Parcul Național Yosemite amenință habitatele faunei sălbatice

Ploile extreme din Parcul Național Yosemite amenință habitatele faunei sălbatice
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 06.03.2023

După o iarnă de furtuni epice în California, faimoasele cascade ale Parcului Național Yosemite sunt în plină desfășurare, rezervoarele sale sunt pline, iar stratul de zăpadă din Munții Sierra Nevada din jur este mult peste medie, potrivit Reuters.

În California, afectată de secetă, acesta este un motiv de sărbătoare, dar experții în faună sălbatică avertizează că fenomenele meteorologice extreme determinate de schimbările climatice pot, de asemenea, să schimbe habitatele prea repede pentru ca animalele să se adapteze.

„Aceste fenomene extreme afectează cu adevărat atât peisajul, cât și fauna sălbatică și pe noi”, a declarat pentru Reuters Beth Pratt, director regional pentru California al National Wildlife Federation.

Un val de furtuni mortale de tip „râu atmosferic”

Pratt studiază de 25 de ani fauna sălbatică din Valea Yosemite, inclusiv cele peste 400 de specii de vertebrate care consideră că este casa parcului de 3.100 de kilometri pătrați.

Unul dintre locuitorii mai mici pe care Pratt îi studiază este tritonul californian nativ, o mică salamandră portocalie cu pielea aspră și granulată. În 2022, Pratt era îngrijorat de faptul că nivelul scăzut al apei din râul Merced, care traversează parcul, ar putea seca iazurile sezoniere în care tritonii își depun ouăle. În acest an, această îngrijorare a dispărut – ea a zărit câțiva tritoni la o vizită recentă.

Cu toate acestea, după un val de furtuni mortale de tip „râu atmosferic” care au declanșat inundații pe scară largă, au provocat alunecări de teren și au ucis cel puțin 20 de persoane, îngrijorarea ei este că prea multă apă le perturbă ecosistemul.

„Când ai o perioadă de șase săptămâni în care se întâmplă zilnic, animalele sălbatice nu-și pot schimba habitatul atât de repede”, a spus ea. De asemenea, furtunile nu vor pune capăt secetei istorice din California, deoarece practic niciuna dintre furtuni nu a ajuns în bazinul cheie al râului Colorado.

Munții Sierra Nevada, „rezervorul înghețat al Californiei”

În cei 27 de ani de când este ranger al parcului Yosemite, Scott Gediman nu a mai văzut niciodată atât de multă zăpadă și apă în parc iarna.

Pe lângă faptul că i-a încântat pe vizitatorii din Yosemite cu cascade tunătoare, potopul a dus la un strat de zăpadă uriaș în munții Sierra Nevada, denumit uneori „rezervorul înghețat al Californiei”.

Potrivit unui studiu manual al Departamentului de Resurse de Apă din California, realizat la 1 februarie, stratul de zăpadă la nivel de stat a fost aproape dublu față de media pentru această perioadă a anului. Stratul de zăpadă asigură aproximativ 30% din necesarul de apă al Californiei.

„Îl privim ca pe o bancă”, a spus Gediman. „Strângeți toată zăpada în zona înaltă, iar apoi, pe vreme caldă, apa coboară”.

California se confruntă cu secete și valuri de căldură mai severe

Dar schimbările climatice înseamnă extreme climatice, iar pe măsură ce California se confruntă cu secete și valuri de căldură mai severe, se așteaptă ca anii săi ocazional umezi să fie excesiv de ploioși.

„Schimbările climatice nu sunt ceva ce așteptăm”, a spus Pratt. „O experimentăm aici, în special în Sierra Nevada din California, suntem punctul zero, doar din cauza climatului nostru mediteranean”.

Climele mediteraneene cu ierni ploioase și veri uscate și fierbinți sunt deosebit de vulnerabile la schimbările climatice.

„Nu vrem ca oamenii să vină la Yosemite și să nu vadă cascada Yosemite Falls în anii viitori pentru că nu avem strat de zăpadă din cauza schimbărilor climatice”, a spus Pratt. „Vrem să păstrăm aceste locuri atât pentru noi, cât și pentru viitor. Iar clima distruge încet chiar și cele mai bine protejate locuri de pe planetă”.

Redactia Descopera.ro
Redactia Descopera.ro
Descopera.ro este un portal de stiinta, tehnologie, natura si calatorii care isi propune sa fie cel mai mare site de popularizare a stiintelor si de cultura generala din Romania. Sub sloganul E LUMEA TA!, DESCOPERA.RO aduce zilnic ultimele stiri din cele mai fascinante domenii stiintifice, investigh... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase