Home » D:News » Colesterolul ar putea fi una dintre cauzele demenței

Colesterolul ar putea fi una dintre cauzele demenței

Colesterolul ar putea fi una dintre cauzele demenței
Foto: Shutterstock
Publicat: 20.03.2023

Cercetătorii australieni de la Heart Research Institute din Newtown au identificat o legătură directă între colesterolul ridicat și riscul de demență.

Cercetătorii au analizat date de la peste 1 milion de pacienți din întreaga lume cu vârsta sub 65 de ani, fiind consultate în total 17 studii internaționale, și au confirmat că un nivel ridicat de colesterol agravează incidența declinului cognitiv.

În studiul publicat pe site-ul Institutului, cercetătorul principal Ashish Misra scrie că „lipidele rele” sunt corelate cu o ușoară deteriorare cognitivă, care poate evolua spre o formă mai severă.

Potrivit datelor analizate, scrie Misra, nivelul normal de colesterol este de 5,17 milimoli pe litru, iar fiecare creștere cu un milimol pe litru determină o agravare cu 8% a demenței.

Colesterolul ar putea fi una dintre cauzele demenței, spun cercetătorii

„Sugerez un test de sânge la fiecare șase luni când ajungeți la vârsta de 50 de ani, iar dacă nivelul de LDL-colesterol este ridicat, este recomandat să fiți testat mai des”, spune expertul.

Potrivit estimărilor Institutului australian pentru sănătate și bunăstare, anul trecut erau peste 400.000 de australieni cu demență – în medie, aproximativ un australian din 100 – și jumătate. Rata crește la 8,4 persoane cu demență la 100 de persoane pentru australienii de peste 65 de ani.

Cu o populație care – potrivit statisticilor – crește și îmbătrânește din ce în ce mai mult, se așteaptă ca această cifră să se dubleze până în 2058, ajungând la o medie generală de 850 de mii de persoane cu această afecțiune.

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase