Home » D:News » Populația globală ar putea scădea la șapte miliarde în 2100, arată o analiză

Populația globală ar putea scădea la șapte miliarde în 2100, arată o analiză

Populația globală ar putea scădea la șapte miliarde în 2100, arată o analiză
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 02.04.2023

Investițiile în dezvoltarea economică, educație și sănătate, la nivel global, ar însemna că populația lumii ar putea atinge un vârf de 8,5 miliarde de oameni până la mijlocul secolului, arată o serie de proiecții recente.

Noile proiecții, realizate de cercetătorii din cadrul inițiativei Earth4All pentru Fundația Global Challenges sunt publicate sub forma unui document de lucru intitulat People and Planet, 21st Century Sustainable Population Scenarios and Possible Living Standards Within Planetary Boundaries.

Echipa a folosit un nou model de dinamică a sistemului, Earth4All, ca să exploreze două scenarii pentru acest secol. În primul scenariu, Too Little Too Late (Prea puțin, prea târziu), lumea continuă să se dezvolte din punct de vedere economic într-un mod similar cu cel din ultimii 50 de ani.

Multe dintre cele mai sărace țări scapă de sărăcia extremă. În acest scenariu, cercetătorii estimează că populația globală ar putea atinge un vârf de 8,6 în 2050, înainte de a scădea la șapte miliarde în 2100, potrivit EurekAlert.

Populația ar putea atinge un vârf de 8,5 miliarde de oameni în jurul anului 2040

În cel de-al doilea scenariu, numit „Salt uriaș”, cercetătorii estimează că populația atinge un vârf de 8,5 miliarde de oameni în jurul anului 2040 și scade la aproximativ șase miliarde de oameni până la sfârșitul secolului. Acest lucru se realizează prin investiții fără precedent în reducerea sărăciei, în special investiții în educație și sănătate. Totodată, ar fi necesare schimbări extraordinare de politică în ceea ce privește securitatea alimentară și energetică, inegalitatea și egalitatea de gen. În acest scenariu, sărăcia extremă este eliminată într-o generație (până în 2060), cu un impact semnificativ asupra tendințelor demografice globale.

Autorii susțin că alte proiecții demografice importante subestimează adesea importanța dezvoltării economice rapide.

„Știm că dezvltarea economică rapidă în țările sărace are un impact uriaș asupra ratelor de fertilitate. Ratele de fertilitate scad pe măsură ce fetele au acces la educație, iar femeile sunt împuternicite din punct de vedere economic și au acces la servicii medicale mai bune”, a declarat Per Espen Stoknes, șeful proiectului Earth4All și directorul Centrului pentru Sustenabilitate de la Norwegian Business School.

Capacitatatea de suport a Pământului

Analiza este făcută folosind date privind zece regiuni ale lumii, cum ar fi Africa Subsahariană, China și Statele Unite. În prezent, creșterea demografică este cea mai mare în unele națiuni din Africa, cum ar fi Angola, Niger, Republica Democratică Congo și Nigeria, iar din Asia, de exemplu Afganistan.

„Dacă presupunem că aceste țări adoptă politici de succes pentru dezvoltarea economică, atunci ne putem aștepta ca populația să atingă un vârf mai devreme decât mai târziu”, a continuat Callegari.

Echipa a analizat, de asemenea, legătura dintre populație și depășirea limitelor planetare, care este legată de capacitatea de suport a Pământului. Contrar miturilor populare, echipa a constatat că mărimea populației nu este principalul factor care determină depășirea limitelor planetare. Mai degrabă, nivelul extrem de ridicat al amprentei materiale a celor mai bogate 10% state din lume este cel care destabilizează planeta.

„Principala problemă a umanității este consumul de carbon și de biosferă, nu populația. Locurile în care populația crește rapid au o amprentă de mediu extrem de mică pe cap de locuitor, în comparație cu locurile care au atins un vârful de populație cu multe decenii în urmă”, a declarat Jorgen Randers, unul dintre cei mai importanți modelatori pentru Earth4All.

O distribuție egală a resurselor în lume

Conform predicțiilor demografice ale echipei, întreaga populație ar putea să atingă condiții de trai care să depășească nivelul minim al Națiunilor Unite fără schimbări semnificative în tendințele actuale de dezvoltare, cu condiția unei distribuții egale a resurselor.

Cercetătorii au concluzionat, de asemenea, că la nivelurile actuale ale populației este posibil ca toată lumea să scape de sărăcia extremă și să treacă pragul minim pentru o viață demnă, cu acces la hrană, adăpost, energie și alte resurse. Totuși, acest lucru necesită o distribuție mult mai echitabilă a resurselor.

„O viață mai bună pentru toți este posibilă doar dacă se reduce utilizarea extremă a resurselor de căre elita bogată”, a conchis Randers.

Vă mai recomandăm și: 

Aproape jumătate din populația lumii încă mai crede în vrăjitorie

România, țara din UE în care 1,5 milioane de copii sunt afectați de sărăcie

Principalul motiv pentru care femeile și bărbații aleg să divorțeze

Populația Canadei a crescut cu un milion de locuitori într-un singur an

Claudia Cociug
Claudia Cociug
Claudia Cociug, absolventă a Facultății de Litere, specializarea Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, a făcut parte din echipa DESCOPERĂ.ro din noiembrie 2022 și până în iunie 2023. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase