Home » D:News » Egiptul și Emiratele Arabe Unite au semnat un acord pentru dezvoltarea unui parc eolian uriaș

Egiptul și Emiratele Arabe Unite au semnat un acord pentru dezvoltarea unui parc eolian uriaș

Egiptul și Emiratele Arabe Unite au semnat un acord pentru dezvoltarea unui parc eolian uriaș
Sursa foto: Pixabay
Publicat: 10.11.2022

Liderii Emiratelor Arabe Unite (EAU) și Egiptului au participat marți la ceremonia de semnare a unui acord pentru dezvoltarea unuia dintre cele mai mari proiecte eoliene onshore din lume. Parcul va fi construit în Egipt, potrivit unui anunț al agenției de presă a EAU, citat de Reuters.

Memorandumul de înțelegere a fost semnat între firma de energie regenerabilă Masdar din EAU, principalul dezvoltator de energie regenerabilă din Egipt, Infinity, și Hassan Allam Utilities, se arată în declarația de pe agenția de știri WAM.

Un parc eolian ce va face parte din „inițiativa coridorului verde” al Egiptului

Masdar, care a investit într-un portofoliu de active de energie regenerabilă cu o valoare combinată de peste 20 de miliarde de dolari și o capacitate totală de peste 15 GW, a anunțat că noul proiect va fi cel mai mare proiect al său de până acum.

„Prin acest acord de dezvoltare a celui mai mare proiect al nostru, Masdar este mândră să își consolideze contribuția la obiectivele Egiptului în materie de energie regenerabilă”, a declarat directorul general al Masdar, Mohamed Jameel al-Ramahi.

Acordul a fost semnat marți în timpul evenimentului COP27 privind clima, care se desfășoară în orașul egiptean Sharm El-Sheikh. Emiratele Arabe Unite vor găzdui anul viitor conferința COP28.

Când va fi finalizat, parcul eolian va face parte din „inițiativa coridorului verde” al Egiptului, o rețea care are ca scop să garanteze că energia regenerabilă va reprezenta 42% din mixul energetic al țării până în 2035.

Proiectul eolian ar permite Egiptului să economisească aproximativ 5 miliarde de dolari din costurile anuale cu gazele naturale

„Proiectul va permite țării să economisească cantități uriașe de gaze naturale. Astfel, va avea creștere economică, va reduce emisiile de carbon și va oferi un acces mai mare la surse de energie durabilă”, a explicat, în comunicat, Mohamed Mansour, președintele Infinity Power, societatea mixtă a Masdar și Infinity.

În aprilie, Masdar și Hassan Allam Utilities au semnat două memorandumuri de înțelegere cu organizații egiptene susținute de statul egiptean pentru a coopera în vederea dezvoltării unor instalații de producție de hidrogen verde în zona economică a Canalului Suez și pe coasta mediteraneană.

În prima fază a acestui proiect, va fi dezvoltată și va fi operațională până în 2026 o instalație de producție de hidrogen verde, capabilă să producă 100.000 de tone de e-metanol anual pentru alimentarea cu combustibil în Canalul Suez, se arată în comunicat.

Instalațiile de electroliză ar putea fi extinse până în 2030 pentru a produce 2,3 milioane de tone de amoniac verde pentru export, precum și pentru a furniza hidrogen verde industriei locale, se mai arată în comunicat.

Redactia Descopera.ro
Redactia Descopera.ro
Descopera.ro este un portal de stiinta, tehnologie, natura si calatorii care isi propune sa fie cel mai mare site de popularizare a stiintelor si de cultura generala din Romania. Sub sloganul E LUMEA TA!, DESCOPERA.RO aduce zilnic ultimele stiri din cele mai fascinante domenii stiintifice, investigh... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase