Morminte vechi de 2.000 de ani, descoperite în apropierea Catedralei Notre Dame

28 04. 2023, 08:53
Sursa foto: Profimedia

Cincizeci de morminte vechi de peste 2.000 de ani au fost descoperite în Ile de la Cite din Paris, aproape de Catedrala Notre Dame, în timpul săpăturilor pentru extinderea gării Port Royal.

Mormintele au fost descoperite în situl care a fost cândva orașul roman Lutetia, unde locuia tribul galic Parisii. Cimitirul din Lutetia, cunoscut sub numele de necropola Saint-Jacques, a fost descoperit în timpul săpăturilor din secolul al XIX-lea și a fost folosit pentru prima dată între secolele I și III.

Potrivit cotidianului El Pais, arheologii din acea vreme erau preocupați mai mult de obiectele de valoare și au ignorat scheletele pe care le găseau, în ciuda informațiilor despre Parisul antic care puteau fi obținute de la oamenii și obiectele îngropate acolo. În cele din urmă, necropola a fost uitată.

„Ceea ce este atât de excepțional la acest lucru este că avem o fereastră către trecutul nostru, ceea ce este destul de rar în acest oraș”, a declarat Dominique Garcia, președintele Institutului Național de Cercetări Arheologice Preventive din Franța (INRAP), pentru postul francez de televiziune Europe 1. „Bazându-ne pe riturile lor funerare, putem ajunge la un fel de viziune generală a oamenilor care au trăit în Paris în secolul al doilea”, a adăugat el.

Citește continuarea pe Curatorial.ro!