Home » D:News » Cea mai veche Biblie ebraică a fost vândută la licitație pentru o sumă record

Cea mai veche Biblie ebraică a fost vândută la licitație pentru o sumă record

Publicat: 22.05.2023

O Biblie ebraică, veche de 1.000 de ani, descrisă ca fiind „unul dintre cele mai importante și singulare texte din istoria omenirii”, a fost vândută la licitație pentru suma record de 38,1 milioane de dolari.

Codexul Sassoon a fost scos la licitație la casa Sotheby’s din New York din SUA. Vânzătorii au susținut că este cea mai veche și mai completă Biblie ebraică.

Cu toate acestea, nu a reușit să depășească estimarea inițială de 50 de milioane de dolari.

Codexul Sassoon, „o producție somptuoasă pe care doar cei mai bogați și-ar fi putut-o permite”

Sharon Mintz, specialistul principal în cărți și manuscrise al Sotheby’s Judaica, a declarat pentru CNN înainte de licitație că „acesta este cel mai important document care a ajuns vreodată la licitație”, potrivit Interesting Engineering.

Mintz a mai descris Codexul Sassoon ca fiind „o producție somptuoasă pe care doar cei mai bogați și-ar fi putut-o permite”. Acesta a fost realizat din piei de animale, ceea ce putea fi înfiorător, dar la vremea producerii sale era un semn de bogăție.

Propietarul anterior al cărții a achiziționat codexul în 1989 și a fost „încântat să îl poată împărtăși cu toată lumea”, a spus Mintz.

Richard Austin, șeful global al cărților și manuscriselor de la Sotheby’s a declarat, de asemenea, într-un comunicat, că „Codex Sassoon ocupă de mult timp un loc venerat și fabulos în panteonul manuscriselor istorice supraviețuitoare și este, fără îndoială, unul dintre cele mai importante și singulare texte din istoria omenirii”.

Adnotări și inscripții

Nu doar materialul tipărit are valoare istorică. Cartea conține, de asemenea, adnotări și inscripții scrise de mână, adăugate de-a lungul anilor.

O astfel de însemnare de la începutul secolului al XI-lea indică o vânzare de către Khalaf ben Abraham, probabil în Isrel sau Siria, către un bărbat pe nume Isaac ben Ezekiel al-Attar, care mai târziu a dăruit cartea celor doi fii ai săi.

A rămas la ei până în secolul al XIII-lea, atunci când a fost dedicată sinagogii din Makisin (Markada, în nord-estul Siriei de astăzi).

În acel moment, cartea a fost rebotezată și inscripționată cu cuvintele „consacrată Domnului Dumnezeul lui Israel la sinagoga din Makisin”.

Makisin a fost distrusă ulterior, iar codexul a fost încredințat unui membru al comunității numit Salama bin Abi al-Fakhr, care l-a păstrat până când a fost achiziționat de Sassoon în 1929, potrivit CNN.

Vă mai recomandăm și: 

Prietena lui Freddie Mercury scoate la licitație sute de obiecte care au aparținut cântărețului

Porsche a greșit prețurile în China. Ce mașini a vândut la preț de chilipir?

O parcelă de pe o insulă de lux din Dubai s-a vândut pentru suma record de 34 de milioane de dolari

Țara europeană care a ajuns în centrul industriei cu cocaină

Claudia Cociug
Claudia Cociug
Claudia Cociug, absolventă a Facultății de Litere, specializarea Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, a făcut parte din echipa DESCOPERĂ.ro din noiembrie 2022 și până în iunie 2023. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase