Home » Istorie » O fosilă uimitoare de plesiozaur a dezvăluit o nouă specie de pește

O fosilă uimitoare de plesiozaur a dezvăluit o nouă specie de pește

O fosilă uimitoare de plesiozaur a dezvăluit o nouă specie de pește
Sursa foto: J White et al 2023, Alcheringa
Publicat: 28.04.2023

Un plesiozaur cunoscut sub numele de „Eric” le-a oferit paleontologilor un avantaj în ceea ce privește înțelegerea alimentației acestor reptile marine preistorice, după ce, cu ajutorul razelor X, au putut analiza conținutul stomacului său.

Plesiozaurii au trăit în urmă cu 208 – 66 de milioane de ani și, în ceea ce privește regimul lor alimentar, cercetătorii au demonstrat că reptilele nu consumau carne, dar se hrăneau, totuși, cu pește, după ce au examinat îndeaproape ultima presupusă masă a lui Eric, folosind raze X.

Ei au descoperit 17 vertebre ale unui pește aparținând grupului teleosteean, conform IFL Science.

Rămășițele lui Eric au fost „opalizate”, un fenomen aproape unic în Australia, care transformă rămășițele în adevărate pietre prețioase. Acestea se formează deoarece, în loc să fie conservate în agat, pirită sau calcar, ca alte fosile, exemplarele sunt conservate în siliciu, creând frumoase rămășițe irizate, potrivit Australian Opal Center.

O fosilă completă în proporție de peste 90%

Minele de opal din Coober Pedy, Australia de Sud, reprezintă locul în care plesiozaurul Eric a fost descoperit în 1987.

„Eric este unul dintre acele schelete complete de vertebre opalizate din Australia. Fosila este completă în proporție de aproximativ 93%, ceea ce este destul de inedit în orice înregistrare fosilă. Practic, nu există niciun alt loc în afară de Australia unde să poți găsi fosile de vertebre opalizate”, a declarat cercetătorul doctorand Joshua White, de la ANU Research School of Physics.

Cercetătorii au analizat interiorul fosilei lui Eric folosind raze X. În acest fel, au putut găsi semne de conservare a conținutului stomacal fără să distrugă un specimen atât de rar și de vechi.

Alimentația unei reptile marine, modificată din cauza schimbărilor de mediu

Razele X le-au permis să vadă conținutul stomacului în detalii nemaivăzute până atunci. Cercetătorii au reușit să creeze un model 3D al ultimei sale mese, dezvăluind că aceste reptile erau asemenea leilor de mare din vremea lor, căutând pești mici, în timp ce, probabil, erau ele însele expuse riscului de a fi vânate.

„Pe măsură ce mediile se schimbă, la fel se întâmplă și cu alimentația unei reptile marine, iar înțelegerea acestor schimbări poate fi folosită pentru a ajuta la prezicerea modului în care animalele de astăzi vor răspunde provocărilor climatice actuale și emergente. Dacă există vreo schimbare în alimentația unui animal, vrem să analizăm de ce a avut loc această schimbare și, printr-o anumită măsură, putem compara acest lucru cu animalele moderne, cum ar fi delfinii sau balenele, și să încercăm să prezicem cum s-ar putea schimba alimentația lor din cauza schimbărilor climatice”, a afirmat cercetătorul Joshua White.

Vă mai recomandăm și:

Evoluția viermilor de mare, explicată de o fosilă antică

Fosilele dezvăluie dinozaurii din Patagonia preistorică

Încălzirea globală a declanșat „era reptilelor”

Dinozaurii erau „chiar la apogeul lor” atunci când asteroidul a lovit Terra

Claudia Cociug
Claudia Cociug
Claudia Cociug, absolventă a Facultății de Litere, specializarea Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, a făcut parte din echipa DESCOPERĂ.ro din noiembrie 2022 și până în iunie 2023. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase