Home » D:News » Nava spațială JUICE, în sfârșit în configurație completă de zbor în drumul său spre Jupiter

Nava spațială JUICE, în sfârșit în configurație completă de zbor în drumul său spre Jupiter

Publicat: 01.06.2023

Nava spațială europeană JUICE este acum în configurație completă de zbor, la șase săptămâni de la lansarea misiunii către Jupiter. 

Echipa pentru Jupiter Icy Moon Explorer sau JUICE a finalizat desfășurarea panourilor solare, antenelor,  instrumentelor și a brațelor navei spațiale, a dezvăluit Agenția Spațială Europeană.

Panourile solare ale JUICE și cele zece încărcături științifice ale sale au fost așezate în siguranță pentru lansarea din 14 aprilie 2023, dar acum senzorii și antenele care alcătuiesc ultimul instrument care va fi desfășurat, Radio and Plasma Wave Investigation (RPWI), au fost fixate la locul lor, potrivit Space.com.

JUICE și-a desfășurat toate instrumentele și brațele științifice

„Au fost șase săptămâni obositoare, dar fericite. Am depășit diferite provocări ca să o aducem pe JUICE în forma potrivită, astfel încât să obținem cele mai bune rezultate științifice din călătoria sa către Jupiter”, a declarat într-un comunicat Angela Dietz, manager adjunct de operațiuni.

JUICE a experimentat inițial unele probleme în ce privește desfășurarea completă a unuia dintre instrumentele sale cheie, Radar for Icy Moons Exploration (RIME). Antena de 16 metri lungime a rămas blocată în suportul său, dar problema a fost rezolvată două săptămâni mai târziu, atunci când echipa a lansat un dispozitiv mecanic în interiorul suportului. Acest lucru înseamnă că, odată ajunsă în sistemul jovian, RIME poate să folosească radarul pentru a arăta lumii o mică parte de sub suprafețele înghețate ale sateliților galileeni pe care îi vizează, așa cum a fost planificat.

JUICE se află într-o călătorie de opt ani către Jupiter. Odată ce va ajunge în sistemul jovian în 2031, JUICE va începe o serie de survoluri în apropiere de sateliții Europa, Ganymede și Callisto, înainte să ajungă în 2034 pe orbita lui Ganymede – cel mai mare satelit din Sistemul Solar.

Explorarea oceanelor de apă lichidă de sub suprafețele sateliților lui Jupiter

Misiunea de 870 de milioane de euro își propune să confirme prezența oceanelor de apă lichidă de sub suprafețele acestor sateliți și să caute ingredientele necesare vieții.

În următoarele săptămâni, echipa responsabilă de zbor va termina de pornit și de testat încărcăturile științifice ale navei spațiale, astfel încât să verifice dacă totul este în regulă pentru călătoria spațială spre Jupiter.

În august 2024, JUICE va efectua prima asistare gravitațională Lună-Pământ din istorie. Manevra presupune un survol de asistență gravitațională al Lunii, urmat, o zi și jumătate mai târziu, de un survol al Pământului, ajutând JUICE să economisească o cantitate semnificativă de propulsor în timpul călătoriei sale.

Vă mai recomandăm și:

Planetele „haotice” ar putea fi un posibil semn al extratereștrilor

Cercetătorii au măsurat, în premieră, lumina emisă de atmosfera unei planete sub-Neptun

Un nou parteneriat face ca sateliții de patrulare specială în spațiu să devină o realitate

Patru dintre cei mai mari sateliți ai lui Uranus ar putea conține apă, arată un nou studiu NASA

Claudia Cociug
Claudia Cociug
Claudia Cociug, absolventă a Facultății de Litere, specializarea Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, a făcut parte din echipa DESCOPERĂ.ro din noiembrie 2022 și până în iunie 2023. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase