Tragedia din Libia putea fi evitată dacă exista un sistem de avertizare a populației, susține șeful OMM

15 09. 2023, 09:00
Sursa foto: AFP/ HO/ AL-MASAR TV/Profimedia

Tragedia din Libia putea fi evitată dacă în orașele afectate de inundații exista un sistem de avertizare a populației, susține Petteri Taalas, șeful Organizației Meteorologice Mondiale (OMM), potrivit Reuters.

Șeful Organizației Meteorologice Mondiale (OMM) a declarat recent că numărul uriaș de victime ar fi putut fi evitat dacă Libia avea un serviciu capabil să emită avertismente.

Concluzia lui Petteri Taalas este că lipsa de organizare a amplificat foarte mult criza.

„Am fi putut evita majoritatea victimelor umane”

„Dacă ar fi fost un serviciu meteorologic care funcționează normal, ar fi putut emite un avertisment. Autoritățile de gestionare a situațiilor de urgență ar fi putut efectua evacuarea oamenilor. Și am fi putut evita majoritatea victimelor umane”, a explicat Taalas.

Operațiunile de salvare sunt complicate de problemele politice din țara care nu are un guvern central puternic, după răsturnarea lui Muammar Gaddafi în 2011.

Peste 5.000 de oameni au murit în urma inundațiilor

Un guvern de unitate națională recunoscut internațional (GNU) are sediul la Tripoli, în vest, în timp ce o administrație paralelă operează în est, unde se află și orașul Derna, care a fost devastat de inundații.

Peste 5.000 de oameni au murit în urma inundațiilor catastrofale și alte mii sunt dispăruți.