Home » D:News » Locul ocupat de pașaportul românesc pe scara mobilității globale

Locul ocupat de pașaportul românesc pe scara mobilității globale

Locul ocupat de pașaportul românesc pe scara mobilității globale
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 29.10.2023

Pașaportul românesc permite intrarea fără viză în 176 de țări, fiind poziționat în prezent pe locul 15, din 199 de pașapoarte evaluate, pe scara mobilității globale, conform standardului de referință Henley Passport Index, informează Direcția Generală de Pașapoarte.

Direcția Generală de Pașapoarte anunță că este în proces de realizare o nouă generație de pașapoarte, care va fi pusă în circulație în cursul anului 2024.

„Simplificarea procesului de eliberare a pașaportului românesc și tranformarea acestuia într-o procedură rapidă și sigură pentru cetățeni reprezintă priorități ale activității Direcției Generale de Pașapoarte. În același timp, instituția noastră dezvoltă o preocupare constantă pentru ca pașaportul românesc să confere cetățenilor un spațiu de libertate dincolo de frontiere, asigurând totodată îndeplinirea tuturor rigorilor de securitate. Pașaportul simplu electronic românesc este un document foarte bine securizat, respectând în totalitate prevederile legislației interne și internaționale în materia documentelor de călătorie. Multitudinea și calitatea elementelor de securitate implementate în pașaportul simplu electronic conferă cetățeanului siguranță sporită, documentul de călătorie fiind, în același timp, apreciat de către autoritățile competente din statele membre ale Uniunii Europene, precum și din state terțe (exemplu: Canada, SUA, Japonia, Israel și altele)”, se arată într-un comunicat al DGP.

În câte țări poți intra fără viză cu pașaportul românesc?

Conform acestuia, unele elemente de siguranţă implementate sunt vizibile cu ochiul liber, în diferite spectre de lumină (albă, UV sau infraroșu), iar altele prin utilizarea unor instrumente speciale, oferind siguranţă sporită pentru titular împotriva eventualelor încercări de fraudare de orice tip.

„În calitate de stat membru ONU, semnatar al Convenției de la Chicago din 1944, România are obligația de a actualiza periodic elementele de securitate din documentele de călătorie. În acest context, Direcția Generală de Pașapoarte a acordat întotdeauna o atenție deosebită punerii în circulație a unor noi generații de pașapoarte adaptate evoluțiilor tehnologice. Astfel, în prezent, este în proces de realizare o nouă generație de pașapoarte, care va fi pusă în circulație în cursul anului 2024”, transmite instituția.

Conform acesteia, în prezent, pașaportul simplu electronic românesc face dovada legăturii de încredere cu statele lumii, prin faptul că permite intrarea fără viză în 176 de țări, fiind poziționat în prezent pe locul 15 (din 199 de pașapoarte evaluate) pe scara mobilității globale, conform standardului de referință Henley Passport Index.

Redactia Descopera.ro
Redactia Descopera.ro
Descopera.ro este un portal de stiinta, tehnologie, natura si calatorii care isi propune sa fie cel mai mare site de popularizare a stiintelor si de cultura generala din Romania. Sub sloganul E LUMEA TA!, DESCOPERA.RO aduce zilnic ultimele stiri din cele mai fascinante domenii stiintifice, investigh... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase