Home » D:News » Elveția a renunțat la restricțiile pentru donatorii de sânge homosexuali

Elveția a renunțat la restricțiile pentru donatorii de sânge homosexuali

Elveția a renunțat la restricțiile pentru donatorii de sânge homosexuali
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 04.11.2023

Elveția a renunțat la o serie de restricții care îi vizau pe donatorii de sânge homosexuali, potrivit Reuters.

Elveția a modificat criteriile de donare de sânge pentru bărbații care au relații sexuale cu alți bărbați, impunând aceleași criterii pentru homosexuali și heterosexuali.

„Sunt emoționat că am reușit, mai ales după o luptă atât de lungă. În anumite privințe, cred că aceasta este o pagină mică dintr-o carte de istorie care spune: La 1 noiembrie 2023, Elveția a permis homosexualilor să-și doneze sângele mai ușor”, a spus Gabriel Delabays, membru al consiliului comunal din suburbia Lausanne Ecublens, care reprezintă Partidul Liberal Liber Democrat (FDP).

O măsură impusă la începutul epidemiei de HIV/SIDA

Conform noilor reglementări, tuturor persoanelor li se aplică o perioadă de așteptare de patru luni după ultima lor întâlnire sexuală cu un nou partener, heterosexual sau homosexual, sau o perioadă de așteptare de 12 luni dacă au avut loc contacte sexuale cu mai mult de doi parteneri în ultimele patru luni.

Până în 2017, bărbaților homosexuali li s-a interzis în mod sistematic să doneze sânge în Elveția, o măsură care a fost impusă la începutul epidemiei de HIV/SIDA în anii 1980.

Alte țări europene, inclusiv Spania și Italia, nu au restricții

De atunci, bărbaților li s-a permis să doneze sânge numai dacă au trecut 12 luni de la ultima lor întâlnire homosexuală.

Alte țări europene, inclusiv Spania și Italia, nu au restricții care împiedică bărbații care au relații sexuale cu alți bărbați să doneze sânge. Franța a eliminat restricțiile privind donatorii gay anul trecut.

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase