Home » D:News » Un cercetător a creat algoritmul care îți spune când vei muri

Un cercetător a creat algoritmul care îți spune când vei muri

Un cercetător a creat algoritmul care îți spune când vei muri
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 25.12.2023

Un algoritm antrenat pe baza datelor a milioane de vieți determină cu acuratețe veniturile, bolile și moartea timpurie în anii următori. Un cercetător de la Universitatea Tehnică a Danemarcei a dezvoltat un algoritm IA remarcabil, folosind datele a 6 milioane de cetățeni danezi.

Performanțele, oarecum tulburătoare, ale algoritmului au fost descrise în revista Nature Computational Science.

Sune Lehmann Jørgensen, cercetător la Universitatea Tehnică a Danemarcei, a dezvoltat un algoritm IA folosind datele a 6 milioane de cetățeni danezi. Acesta a folosit modelul Life2vec, bazat pe ChatGPT, pentru a transforma informații despre muncă și sănătate în texte.

Algoritmul a avut o acuratețe de 78%

Prin traducerea detaliilor precum salariul sau diagnosticul medical în texte concise, modelul a fost antrenat pe viața indivizilor între 2008 și 2016. Scopul a fost ca algoritmul să „prezică” câte dintre aceste persoane vor muri până în 2020.

Rezultatele au avut o acuratețe de 78%. Algoritmul a identificat factori precum salariile mici și bolile mintale asociate cu un risc crescut de deces prematur. Cu toate acestea, nu a anticipat toate cauzele mai puțin previzibile, cum ar fi atacurile de cord sau accidentele.

Ar putea fi folosit pentru a anticipa riscurile unor boli

Algoritmul a demonstrat, de asemenea, abilitatea de a prezice trăsături de caracter și preferințe asociate cu diferite tipuri de locuri de muncă.

Acest algoritm ar putea fi folosit pentru a anticipa riscurile unor boli și a lua măsuri preventive, însă există îngrijorări privind viața privată și drepturile cetățenilor.

Redactia Descopera.ro
Redactia Descopera.ro
Descopera.ro este un portal de stiinta, tehnologie, natura si calatorii care isi propune sa fie cel mai mare site de popularizare a stiintelor si de cultura generala din Romania. Sub sloganul E LUMEA TA!, DESCOPERA.RO aduce zilnic ultimele stiri din cele mai fascinante domenii stiintifice, investigh... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase