Home » D:News » GÂNDUL GREEN / Care este rolul Transelectrica în lanțul valoric al energiei electrice

GÂNDUL GREEN / Care este rolul Transelectrica în lanțul valoric al energiei electrice

Publicat: 30.01.2024

Transelectrica administrează rețeaua de transport a energiei electrice de înaltă tensiune și asigură funcționarea în condiții de siguranță a Sistemul Electroenergetic Național. Rețeaua Electrică de Transport, administrată de Transelectrica, preia energia electrică direct de la producătorii de energie și o introduce în sistem.

Este important de reținut faptul că Transelectrica nu prestează activități de distribuție și nici de furnizare a energiei electrice. Drumul energiei electrice din centralele de producție până la consumator este parcurs cu ajutorul mai multor actori principali ai sectorului energetic: transportator, distribuitor și furnizor.

Transelectrica este transportatorul, operatorul care preia energia produsă la tensiuni înalte și o introduce în sistem. De aici energia este preluată de un alt actor, respectiv distribuitorul, care prin rețeaua distribuție o aduce până la contorul nostru de acasă.

De aici intervine relația comercială, gestionată de furnizor, către care consumatorul achită factura pentru energia consumată. Precizările au fost făcute de ing. Adrian Dima, de la Dispecerul Energetic Național Transelectrica, în cadrul emisiunii GÂNDUL GREEN.

GÂNDUL GREEN, emisiune de educație ecologică, a demarat o serie de ediții prin care publicul să fie informat despre rolul și locul fiecărui jucător angrenat în traseul energiei electrice de la producție la consumatorul final.

“Energia electrică este preluată de la producători, din centrale, și transportată la tensiuni de 400 și 220 kV de operatorul de transport și sistem, Transelectrica. Este transportată la astfel de tensiuni deoarece o rețea ideală este aceea fără pierderi de putere. Este destul de greu de îndeplinit acest lucru, însă cu cât tensiunea este mai mare, cu atât pierderile sunt mai mici”, a declarat ing. Adrian Dima, la GÂNDUL GREEN.

Conform acestuia, rețeaua națională de transport al energiei electrice este formată din peste 9.000 de km de linii electrice aeriene și 81 stații electrice de transformare aflate pe întreg teritoriul țării.

“Stațiile de transformare ale Transelectrica sunt situate la periferiile localităților. De obicei, în jurul lor se află stâlpi electrici zăbreliți, din metal de dimensiuni foarte mari, de circa 40 de metri”, a adăugat responsabilul Transelectrica.
După ce tensiunea energiei electrice este scăzută în stațiile de transformare, la 110, 20 și 10 kV, este preluată de rețele de distribuție, care și gestionează rețelele de medie și joasă tensiune. În România există mai mulți distribuitori de energie electrică.

“Relația comercială este întreținută de un furnizor. Acesta este o persoană juridică ce prestează activități economice de vânzare a energiei electrice în baza unei licențe emisă de ANRE. Transelectrica nu prestează activități de furnizare a energiei electrice”, a completat ing. Adrian Dima.

Transelectrica, companie națională care prestează un serviciu public, administrând rețeaua de transport al energiei electrice de înaltă tensiune, ocupă locul central în lanțul valoric. Transelectrica asigură preluarea energiei electrice direct de la producători și introducerea în sistem.

Transelectrica reprezintă, de asemenea, principalul responsabil pentru asigurarea siguranței Sistemului Electroenergetic Național, echilibrând permanent producția de energie cu consumul de energie electrică.

Este și legătura României rețeaua europeană interconectată de transport al energiei electrice din Europa, fiind membru al ENTSO-E (Rețeaua Europeană a Operatorlor de Transport pentru Energie Electrică).

În prezent, România este interconectată cu Europa prin intermediul a 9 linii de interconexiune de 400 kV cu o capacitate transfrontalieră de 3700 MW.

Redactia Descopera.ro
Redactia Descopera.ro
Descopera.ro este un portal de stiinta, tehnologie, natura si calatorii care isi propune sa fie cel mai mare site de popularizare a stiintelor si de cultura generala din Romania. Sub sloganul E LUMEA TA!, DESCOPERA.RO aduce zilnic ultimele stiri din cele mai fascinante domenii stiintifice, investigh... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase