Franța este prima țară din lume care a inclus dreptul la avort în Constituție

06 03. 2024, 01:00
O femeie ține în mâini o pancartă cu mesajul „Corpul meu, alegerea mea”. Sursa foto: Shutterstock

Franța a devenit prima țară din lume care face din avort un drept constituțional – guvernul francez afirmând că această măsură este un răspuns la înăsprirea legislației din SUA, potrivit Sky News.

Un proiect de lege care a fost adoptat de Senatul francez în urma unui vot din data de 28 februarie a fost aprobat în urma unei sesiuni comune a parlamentului.

Președintele francez Emmanuel Macron a declarat săptămâna trecută că guvernul său se angajează să „facă ireversibil dreptul femeilor de a face avort prin înscrierea acestuia în Constituție”.

Dreptul la avort, dezincriminat în Franța în 1975

Guvernul francez a afirmat în introducerea la proiectul de lege că dreptul la avort este amenințat în SUA, unde Curtea Supremă a anulat în 2022 o hotărâre veche de 50 de ani care îl garanta.

În introducerea la legislația franceză se spune: „Nu este nevoie de o lege care să fie modificată: Din nefericire, acest eveniment (din SUA) nu este izolat: în multe țări, chiar și în Europa, există curente de opinie care încearcă să împiedice cu orice preț libertatea femeilor de a-și întrerupe sarcina dacă doresc”.

Niciunul dintre principalele partide politice franceze reprezentate în parlament nu a pus sub semnul întrebării dreptul la avort, care a fost dezincriminat în țară în 1975.