Home » D:News » O companie a lui Bill Gates va construi noua generație de centrale nucleare

O companie a lui Bill Gates va construi noua generație de centrale nucleare

Publicat: 22.03.2024

O companie cofondată de Bill Gates va începe construcția unei noi generații de centrale nucleare în SUA.

Chris Levesque, CEO-ul TerraPower, a declarat că firma sa va începe construcția acestei noi generații de centrale nucleare lângă o centrală pe cărbune din Kemmerer, Wyoming, în luna iunie, chiar dacă până atunci nu va fi primit o autorizație de construcție din partea autorităților.

Compania planifică să pună centrala nucleară în funcțiune în 2030, a adăugat el.

O companie fondată de Bill Gates va începe construcția unei noi generații de centrale nucleare

TerraPower, care a strâns 1 miliard de dolari de la investitori, va folosi sodiu lichid în loc de apă pentru a răci reactoarele sale Natrium, făcând-o mai ieftin de operat, scrie Science Alert.

Mai multe dintre lucrările inițiale din Kemmerer nu vor fi legate de activitatea nucleară, a declarat Levesque.

„Când folosești sodiu lichid ca agent de răcire în loc de apă, aceasta este o schimbare majoră”, a spus el.

„Centralele Natrium vor costa jumătate din cât costă centralele cu reactor cu apă ușoară … și ne desfășurăm proiectul destul de agresiv”, continuă directorul.

Gates a ajutat la fondarea TerraPower în 2006 și a fost președinte al acesteia începând de atunci. Compania a declarat că scopul său este să-i ofere lumii o formă de energie nucleară mai accesibilă, mai sigură și mai prietenoasă cu mediul.

Se estimează că reactorul Natrium va costa 4 miliarde de dolari, jumătate din cost fiind acoperit de Departamentul Energiei din SUA. CRV și Khosla Ventures se numără printre investitorii de capital de risc ai companiei, potrivit Reuters.

Cum se situează SUA față de alte state în acest domeniu?

În timp ce companiile de stat ruse și chineze au reușit deja să lanseze reactoare nucleare mai mici, progresul în dezvoltarea unei tehnologii similare în SUA a stagnat în ultimii ani.

Ratele ridicate ale dobânzilor au făcut mai dificilă atragerea finanțării pentru start-upuri, iar invazia Rusiei în Ucraina și excluderea ulterioară de pe piețele financiare au făcut mai dificilă obținerea uraniului necesar pentru reactoare.

În decembrie 2022, TerraPower a amânat lansarea proiectului său principal cu cel puțin doi ani, lucru pe care Levesque i l-a atribuit războiului din Ucraina care a afectat aprovizionarea cu uraniu slab și îmbogățit.

În octombrie anul trecut, TerraPower a ratat intrarea pe lista scurtă pentru următoarea rundă a competiției guvernului britanic pentru centrale nucleare mici. Rolls-Royce este unul dintre principalii concurenți cu designurile sale de reactor modular mic (SMR) și a obținut deja peste 200 de milioane de lire sterline de finanțare guvernamentală în Marea Britanie.

Vă recomandăm să citiți și:

TikTok este o adevărată mașinărie de făcut bani pentru China

O infecție rară și periculoasă se răspândește în Japonia

Care este cel mai prost moment din zi, dar și cel mai bun?

COVID-19 rămâne în sânge chiar și după 14 luni de la infectare, au descoperit cercetătorii

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase