Home » D:News » Lupii au revenit în Europa de Vest, însă nu toată lumea este încântată

Lupii au revenit în Europa de Vest, însă nu toată lumea este încântată

Lupii au revenit în Europa de Vest, însă nu toată lumea este încântată
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 24.03.2024

Peste râul Wolf și de-a lungul a câtorva kilometri de drumuri noroioase din Devon din Marea Britanie se află bârlogul lui Derek Gow.

Fost crescător de oi, Gow a ajuns una dintre cele mai remarcabile figuri din domeniul conservării britanice. După ce a lucrat în diverse grădini zoologice, el a început să crească în captivitate rozătoarele de apă în urmă cu 25 de ani.

De atunci, în colaborare cu grupuri de conservare și proprietari de terenuri, a repopulat zonele umede cu 25.000 de exemplare ale acestui mamifer foarte periclitat.

Nimeni nu vrea să vorbească despre lupi

El dorește întotdeauna să inițieze o conversație despre revenirea lupului, și nu doar pentru că acest carnivor a revenit în Europa de Vest și prosperă în țări dens populate, printre care Țările de Jos, Belgia și Germania, care, ca și noi, au o lungă istorie de folclor.

La conferințe, conservaționiștii îi spun mereu lui Gow: „Nu suntem aici pentru a vorbi despre lupi”.

„De ce?”, întreabă el.

„Nu îi vei convinge niciodată pe acești oameni.”

„Prădătorii mari au fost cei de care ne-am luat mai întâi. Nu este foarte matur să vezi fiecare animal, de la bursuc în sus, ca pe o amenințare majoră, iar singura soluție este să le distrugi. Nu ne vom putea împăca niciodată cu natura, cu alte forme de viață de pe această planetă, dacă nu ne putem împăca cu prădătorii mari”, spune el, potrivit The Guardian.

Gow a început să examineze toate miturile despre sacrificarea eroică a ultimilor lupi care, în unele părți ale Scoției, au fost transmise din generație în generație prin cultură orală.

„Ideea este să spun o poveste care să fie cât se poate de amuzantă în ceea ce privește jupuirea și eviscerarea, ceea ce nu este chiar atât de amuzant, dar și să spună o poveste care să aibă un grad de căldură”, spune el.

Lupii, simbol „sălbatic, greșit”

El a pus cap la cap legendele din cărți de vrăjitorie descoperite întâmplător în anticariate și a verificat poveștile cu istorii academice și cunoștințe ecologice moderne. Se crede că lupul a rezistat în Scoția până la sfârșitul secolului al XVIII-lea și, având în vedere că cei tineri, marcați prin satelit, se plimbă pe o distanță de 1.250 de mile în Europa de astăzi, aceștia ar fi intrat în mod repetat în Anglia.

Pentru englezi, lupii erau „un simbol sălbatic, subuman, greșit, rău” care trăiau mai la nord. Erau urâți pentru că, în timpul războaielor și a ciumei, săpau morminte și devorau cadavre umane. Gow știe, din creșterea lupilor, că sunt animale periculoase, dar există foarte puține incidente înregistrate de lupi care să atace oameni în Europa de Vest modernă. Lupii sunt un țap ispășitor, consideră el.

„Au fost oare poveștile istorice despre femei și copii uciși de lupi o acoperire a violenței domestice masculine din acea epocă? Este imposibil de dovedit, dar s-ar putea să fie așa. În cele din urmă, am exterminat lupii nu pentru că ne puneau în pericol, ci pentru că ne mâncau bogăția: lupii omorau oile, iar lâna făcea bogată Marea Britanie medievală. Oile sunt cel mai vechi dușman al lupilor”, spune Gow.

„O populație urbană entuziasmată atunci când vede un lup”

Ecologiștii au calculat că Scoția are spațiu pentru 50 până la 94 de haite de lupi. Lupii pot produce multe beneficii pentru mediu, în special reducerea celor 2 milioane de căprioare, o populație sălbatică care crește cu 10% în fiecare an și care trăiește la o densitate mult mai mare decât în orice altă țară europeană. Atât de mulți cerbi decimează plantele rare și împiedică regenerarea naturală a copacilor. Dar principalul obstacol în calea revenirii lupului: oile.

În cele din urmă, crede el, lupul va fi permis să revină în Marea Britanie doar atunci când generațiile viitoare vor prelua controlul.

„Vom avea un peisaj cultural diferit care le va permite să facă acest lucru. Dar ar trebui să începem să vorbim despre asta. Dacă lupii vânează căprioare în cartierele de locuințe din Belgia, de ce nu și aici? Trăim într-o perioadă în care avem o populație urbană care este entuziasmată atunci când vede un lup. Vine și acceptarea? Atunci când exista încă o mentalitate medievală târzie, în urmă cu 150 de ani, nimeni nu ar fi acceptat nimic din toate acestea. Deci suntem într-un loc diferit. În asta constă speranța. Dar este printr-un geam întunecat”, mai spune sursa citată.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Virusul care infectează 95% din populația Pământului. Cercetătorii i-au găsit punctele slabe

Ce s-a întâmplat atunci când cea mai populată țară din lume a interzis TikTok

Test de cultură generală. Unde trăiește 90% din populația Pământului?

Populațiile păsărilor de pradă din Africa sunt în colaps, arată un nou studiu

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase