Au trecut 48 de ani de la cutremurul din 4 martie 1977, însă rănile încă dor pentru cei care au trăit și au văzut infernul de aproape. Podcastul „Altceva cu Adrian Artene” a ascultat mărturiile a doi dintre supraviețuitori, actorii Mihai Gruia Sandu și Nae Alexandru.
„Soldații făceau tot. După cutremur am mutat de pildă Muzeul de Artă Populară, l-am mutat în Casa de piatră din Herăști. La cutremur, în seara aceea, pentru că făceam parte din echipa artistică a regimentului, ne-am refugiat în locul unde stătea trompetistul. Încercam să ne uităm la un film, era un film bulgăresc. Trebuia să se sune la și jumătate goarna de stingere, noi chiuleam bineînțeles că cu asta ne ocupam”, a povestit actorul Mihai Gruia Sandu.
„Nu sunt un erou, nu sunt un martir. Adică m-am ocupat cu chiulul absolut masiv, de câte ori am putut am făcut-o. Și în momentul acela cineva a spus Cutremur!. Mai fuseseră așa mișcări, dar nu așa de mari. Și am luat-o ca pe o glumă: Ia uite cum se sperie unii. Nu știam unde sunt mantaua și căciula, și când m-am repezit să le iau, zidul a plecat. Am ieșit afară și atunci, pot să spun, un dobitoc de ofițer, pentru că așa era, a strigat: Aviație inamică la joasă înălțime!”, a continuat actorul.
„Dezorganizarea era absolut perfectă. N-am văzut în viața mea așa dezorganizare, așa panică în care nimeni nu știa nimic, ordinele erau contradictorii”, a mai spus actorul.
Cutremurul a avut o forță de 7,4 grade pe scara Richter și a durat aproximativ 56 de secunde (ori 55 de secunde conform altor surse). Peste 1.500 de oameni au murit atunci, dintre care aproape 1.400 doar în București. Aproximativ 11.300 de oameni din toată țara au fost răniți, iar 35.000 de locuințe s-au prăbușit.
„Eram bebeluș, aveam șase săptămâni și locuiam cu mama și cu bunica la blocul Casata într-o garsioneră. Mama era telefonistă la Palatul Telefoanelor. […] După cum bine știți, la ora 9 și 21 de minute (seara n.red.) a venit cutremurul, s-a prăbușit blocul și am fost găsit în brațele bunicii care m-a protejat cu trupul ei. Se pare că bunica a mai trăit câteva ore bune după cutremur sub o grindă”, a împărtășit actorul Nae Alexandru.
„Am fost găsit, din ceea ce știu eu de la familie, după vreo 26 de ore, a doua zi seara. Am mai multe semne care au rămas, am fost dus la Spitalul Grigore Alexandrescu unde am fost tratat de o echipă de medici extraordinară. […] Acestea sunt amintirile, s-a scris în presa vremii despre mine, ca cel mai mic supraviețuitor al cutremurului din 1977”.
Urmărește aici episodul special al podcastului „Altceva cu Adrian Artene” despre cutremurul din 4 martie 1977:
Singura înregistrare audio de la cutremurul din 4 martie 1977
„Există un Dumnezeu în toate!”. Gabriel Dorobanțu, exclusiv ALTCEVA CU ADRIAN ARTENE