În ultimii 10 ani, procentul românilor care plătesc o contribuție la sistemul public de sănătate a scăzut dramatic la 35%, de la 42%, spune senatorul USR, Ruxandra Cibu Deaconu.
Senatorul USR, Ruxandra Cibub Deaconu spune că în România sunt 17 milioane de asigurați care au acces și folosesc, într-o măsură mai mică sau mai mare, serviciile medicale de stat și doar 7 milioane plătesc o contribuție proporțională cu veniturile, „o contribuție care, în multe cazuri, nu acoperă costul serviciilor de care beneficiază mulți dintre asigurați”.
„În aceste condiții, este absolut vital pentru sistemul medical să-și găsească resurse de finanțare și soluții mai bune prin care să susțină cheltuielile cu sănătatea din România, care au ajuns, la finalul lui 2023, la pragul de 20 de miliarde euro, adică peste 6% din PIB. Aici intră atât cele publice, din spitale, clinici și alte instituții, cât și cele din clinicile private. Ca o concluzie, doar 42% din toate cheltuielile cu sănătatea din România sunt acoperite din contribuțiile populației la asigurarea socială de sănătate. Un procent de 30% este reprezentat de plățile directe făcute de pacienți pentru serviciile primite (în sistemul public și cel privat) și aproape 20% sunt bani care vin din bugetul de stat, prin Ministerul Sănătății și prin subvenții”, spune senatorul USR.
Datele au fost oferite de ASE, care a realizat, împreună cu parteneri din sistemul medical, un studiu referitor la sustenabilitatea sistemului de sănătate din România.
Senatorul USR spune că pentru Guvernul României, cei care coordonează în mod curent politicile de sănătate ale României ar trebui ca aceste date să fie „un puternic semnal de alarmă”.