Prima pagină D:News

Caracatite si stele de mare uriase, descoperite in marea Ross

Redactia Descopera.ro | 03.25.2008 | ● Vizualizări: 237
Caracatite si stele de mare uriase, descoperite in marea Ross     no tags + zoom
Galerie foto (1)

Cercetatorii care au condus o expeditie in apele reci ale Noii Zeelande au fost surprinsi de marimea specimenelor descoperite, printre care caracatite cu tentacule de 3.5 metri lungime sau stele de mare avand in diametru 0.5 metri.

Expeditia de cercetare desfasurata pe o lungime de 4 kilometri in marea Ross s-a dovedit a fi desosebit de fructuoasa pentru biologia marina, incluzand descoperirea a 8 specii noi de moluste.

Ininate de a fi catalogate, acestea trec printr-un proces de verificare, pentru a se stabili daca ele sunt intr-adevar noi. Nu numai fauna marii i-a intrigat pe cercetatori, dar si flora acesteia prezinta o particularitate: campuri de lilieci de mare care se intind pe suprafete largi, de sute de metri. Pana in prezent, exemplare ale liliecilor de mare au fost descoperite in numar mic.

Expeditia face parte din programul International Polar Year care implica 23 de tari si urmareste monitorizarea faunei marine si a habitatului din zona Antarcticii. Programul urmareste strangerea datelor, in vederea stabilirii efectelor incalzirii globale in zona Antarcticii.
Temperaturile scazute, numarul mic de predatori, niveluri ridicate de oxigen din apa, chiar si longevitatea, reprezinta posibile explicatii pentru marimea atinsa de unele specii.


Sursa: Discovery