Home » D:News » Marile si oceanele se transforma in deserturi marine

Marile si oceanele se transforma in deserturi marine

Marile si oceanele se transforma in deserturi marine
Publicat: 07.05.2008
Parti tot mai mari din marile si oceanele Trrei prezinta scaderi accelerate ale concentratiei de oxigen din apele respective, situatie ce duce invariabil la disparitia suportului primar pentru existenta fitoplanctonului, a nevertebratelor marine si a pestilor. Odata cu cresterea temperaturii apelor Oceanului Planetar apar tot mai multe astfel de zone moarte, se anunta intr-un nou studiu international.

Cercetatorii au inregistrat un declin al concentratiei naturale a oxigenului din apele tropicale ale oceanelor Atlantic si Pacific incepand cu anul 1960. Pana in prezent rata cresterii acestor zone moarte este ingrijoratoare pentru situatia generala a biodiversitatii oceanelor Terrei. “Nivelul oxigenului din aceste ape este sub nivelul critic la care poate trai un  peste  sau un mamifer marin de talie mare, practic putem spune despre aceste ape ca sunt moarte la propriu si la figurat”, afirma  Lothar Stramma, conducatorul echipei de cercetatori de la Institutul Leibniz de Stiinte Marine din cadrul Universitatii din Kiel, Germania.

Echipa a masurat concentratia oxigenului la adancimi intre 300-700 de metri, si a comparat rezultatele cu cele obtinute in decursul ultimilor 50 de ani, de cand se masoara sistematic procentul oxigenului din apele oceanice. Rezultatul a fost o noua dovada in sprijinul efectelor distrugatoare ale accelerarii incalzirii globale. In Oceanul Atlantic, spre exemplu, straturile de ape sarace in oxgen s-au diminuat cu circa 85% scazand de la adancimea de 370 metri pana la 690 metri. Rezultatele au mai aratat ca temperatura apelor oceanelor a crescut semnificativ in ultimii 50 de ani, iar aceasta crestere impiedica apele bogate in oxigen de la suprafata sa circule la adancimi, odata ce curentii marini devin mai putin densi. “In acest caz apele oceanelor sunt mai putin ventilate in straturile de adancime medie si mare, ceea ce inseamna ca apele de suprafata aduc mai putin oxigen in straturile adanci. Aceasta duce la probleme pentru speciile de pesti mari care au o nevoie sporita de oxigen” continua Dr. Stramma.

Sursa: National Geographic

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase