Home » D:News » Carbonul poate fi depozitat in copaci

Carbonul poate fi depozitat in copaci

Autor: Nicu Parlog 07.01.2008
Carbonul poate fi depozitat in copaci
Lupta pentru reducerea emisiilor de carbon este pe primul plan pentru nenumarati cercetatori, ecologisti si voluntari. Biologii din cadrul Departamentului Forestier al Universitatii din Missouri au descoperit ca stejarii batrani ajuta la reducerea nivelului de dioxid de carbon din atmosfera.

Studiul certifica inca o data importanta mentinerii ecosistemelor lacustre si implicit a copacilor din delte, lunci si balti. Arborii de varste mari care cresc si mor in ecosisteme acvatice cu apa dulce depoziteaza carbon pe perioade de sute de ani, o perioada semnificativ mai mare decat copacii care traiesc si se descompun in padurile obisnuite.
“Daca un copac a cazut in apa, carbonul inmagazinat in el va fi depozitat pe o perioada care se poate intinde pana la 2 000 de ani. Daca un copac cade intr-o padure, acest interval se reduce la doar 20 de ani, iar in lemnul de foc carbonul este depozitat doar un an de zile in medie, dupa care este ars.”, declara Richard Guyette,  profesor in cadrul MU Tree Ring Laboratory.

Echipa  de cercetatori a studiat arborii din nordul statului Missouri, un areal geografic unic, unde cresc paduri ripariene (paduri in care apa curge in mod natural printre arbori, similare cu cele din Delta Dunarii), neexploatate de om. Acolo au descoperit stejari submersibili in varsta de 14 000 de ani.
Aceasta acumulare continua de carbon este evidenta si in zilele noastre in cadrul arborilor scufundati, conform teoriilor Dr. Guyette.
“Carbonul joaca un rol capital in schimbarile climatice, iar informatiile din acest studiu vor fi foarte valoroase si pe viitor”, declara Michael C. Stambaugh, cercetaor asociat in cadrul Departamentului Forestier American.

Sursa: Science Daily