Home » D:News » Noi dezvaluiri despre Otzi – mumia gheturilor

Noi dezvaluiri despre Otzi – mumia gheturilor

Noi dezvaluiri despre Otzi – mumia gheturilor
Publicat: 21.08.2008
Celebrul, de acum, cadavru mumificat, descoperit in Alpii italieni, cadavru apartinand unui barbat de acum 5000 de ani si-a mai dezvaluit o parte din secrete, anunta oamenii de stiinta germani de la Universitatea Saarland.

Barbatul in varsta de aproape 45 de ani a fost descoperit din intamplare, in 1991, de catre un grup de alpinisti germani, iar stirea a facut rapid inconjurul lumii. Initial s-a crezut ca este vorba de un turist decedat recent, dar studiile ADN au demonstrat faptul ca trupul congelat zacuse in gheturile din Alpi timp de aproape 5000 de ani. Poreclit Otzi, Fritz sau, simplu, vanatorul din Neolitic, barbatul preistoric fusese ucis, conform primelor date medicale, de mai multe lovituri de sageata. Misterele originii si ocupatiei sale au ramas, totusi, un mister, la fel ca si motivul pentru care acesta a fost ucis la o altitudine atat de mare.

Dezvaluirile recente arunca, insa, o noua lumina asupra controversatului subiect al mortii barbatului din Neolitic. Desi initial, datorita hainelor croite din blanuri de animale salbatice pe care le purta, s-a crezut ca Otzi era un vanator-culegator, probele de par recoltate din vestmintele sale demonstreaza cu totul altceva.

„Am descoperit in hainele cadavrului numeroase fire de par provenind de la oi si capre, acelasi tip de par pe care il intalnim si pe hainele pastorilor din zilele noastre. Este aproape sigur ca Otzi era un pastor care isi conducea turmele catre noi zone de pasunat. Probabil ca tocmai animalele pe care le avea in paza au reprezentat mobilul crimei. De asemenea, suntem convinsi ca nu sagetile au fost cele care l-au ucis pe Otzi ci o puternica lovitura in zona capului”, sustine Klaus Hollemeyer, liderul echipei de cercetatori germani.

Reportul oamenilor de stiinta a fost publicat astazi in prestigioasa revista de specialitate Rapid Communications in Mass Spectrometry.

Sursa:LiveScience

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase