Prima pagină D:News

Fosilele vorbesc despre un exod urias din mare pe uscat

Redactia Descopera.ro | 09.25.2008 | ● Vizualizări: 116
Fosilele vorbesc despre un exod urias din mare pe uscat     fosila, artropode, viata, moluste, pradator, evolutie + zoom
Galerie foto (1)

Fosile recent descoperite ale primelor animale de uscat dezvaluie ca tarmurile au fost populate cu mai multe creaturi taratoare decat se crezuse pana in prezent.

In era Cambriana tarzie, cu aproximativ 500 de milioane de ani in urma, marile erau pline de viata, hrana, la fel ca si pradatorii, fiind din abundenta. Paleontologii cred ca animalele au migrat din mediul marin in lacuri si mlastini mai sigure si, in cele din urma, pe uscat, in incercarea de a scapa de amenintarea pradatorilor. Din urmele de fosile descoperite in Ontario, Canada, cercetatorii au dedus ca un grup de creaturi asemanatoare insectelor, numite artropode, s-au tarat, candva in acea perioada, pe dunele de nisip din apropierea tarmurilor canadiene.  Pentre a descifra trecutul, cercetatorii au incercat reconstituirea traseului micilor creaturi si au gasit, in rocile din Wiscounsin, New York si Missouri, o multime de  urme lasate de artropode. Ceea ce li s-a parut mai surprinzator, insa, au fost urmele de moluste pe care le-au gasit aici. Acestea, in lipsa unei cochilii, sau a unui exoschelet care sa le protejeze, ar fi fost extrem de vulnerabile la radiatiile solare si s-ar fi deshidratat, murind.  Specialistii iau in considerare posibilitatea ca molustele sa fi fost animale nocturne, identificand si unele dovezi conform carora, ele s-ar fi ingropat in sol, probabil tocmai pentru a evita expunerea la caldura din timpul zilei.

Sursa:Discovery