Home » D:News » Stelele de mare isi pierd membrele din cauza incalzirii globale

Stelele de mare isi pierd membrele din cauza incalzirii globale

Stelele de mare isi pierd membrele din cauza incalzirii globale
Publicat: 30.09.2008
Oceanele absorb aproximativ jumatate din dioxidul de carbon eliberat in atmosfera in urma activitatilor umane, o activitate cu consecinte dezastruoase pentru viata din mediul marin, cu atat mai mult cu cat unul dintre primele efecte il reprezinta cresterea accelerata a aciditatii apelor marine, anunta publicatia online LiveScience.

Primele afectate de acest proces par sa fie, in opinia biologilor de la Laboratorul Marin din Plymouth, stelele de marii, coralii si vietatile acoperite de carapace, datorita dizolvarii acestora in mediul tot mai acid. Echinodermele – stelele de mare si vietatile inrudite cu ele – poseda un schelet calcaros, ceea ce duce la o dizolvare lenta si dureroasa a acestor forme de viata.

Un test condus de biologul Hannah L. Wood a demonstrat, insa, un fapt neasteptat. Biologul britanic a amputat membrele unei stele de mare, stiut fiind faptul ca acestea se regenereaza, si a introdus vietatea in doua medii acvatice, unul cu o aciditate in limita normala si un mediu extrem de acid, asa cum se prevede ca fi cel al oceanelor din anul 2100.

Spre suprinderea omului de stiinta, steaua de mare din specia (Amphiura filiformis) si-a refacut o parte a membrelor chiar si in conditiile unei aciditati ridicate. Cu toate acestea, membrele refacute aveau o masa musculara mult mai redusa. Cel mai neasteptata concluzie a fost aceea ca steaua de mare si-a pierdut doua membre in urma procesului de regenerare.

Sursa: LiveScience

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase