Home » D:News » O catastrofa din trecut a ucis o turma intreaga de dinozauri

O catastrofa din trecut a ucis o turma intreaga de dinozauri

O catastrofa din trecut a ucis o turma intreaga de dinozauri
Publicat: 07.10.2008
O catastrofa cu origini necunoscute, petrecuta in urma cu 72 milioane ani pe Terra, se pare ca a stat la baza disparitiei unei intregi turme de dinozauri. Dupa o serie de noi studii, paleontologii canadieni au identificat fosilele dinozaurilor ca apartinand unei noi specii, necatalogata pana in prezent.

Fosilele descoperite in provincia Nothwest Alberta din Canada apartineau unor dinozauri erbivori din familia ceratopsienilor, foarte asemanatori cu dinozaurii cu trei coarne din specia Triceratops. Pana in prezent, din situl paleontologic au fost extrase oasele a 27 de dinozauri. Acesta specie prezenta un suport osos desasupra craniului care sustinea probabil coarnele din keratina ale acestor ceratopsieni. Noua specie a fost denumita Pachyrhinosaurus lakustai in onoarea paleontologului Al Lakusta, in prezent pensionat in cadrul Universitatii Grande Prairie din Alberta.
Adultii noii specii de ceratopsieni prezentau si o serie de protuberante osoase in regiunea nazala, acolo unde rudele lor din speciile Triceratops si Centrosaurus aveau coarne nazale.
Toate oasele descoperite prezentau fracturi petrecute inainte de moartea dinozaurilor. Conform medicilor legisti, forma si dimensiunea fracturilor sugereaza ca turma de dinozauri a fost ucisa de o serie de obiecte deosebit de grele care au cazut peste ei.
Opinia paleontologilor este ca acesta turma nenorocoasa a trecut in apropierea unui defileu stancos in momentul producerii unui puternic cutremur de pamant. Astfel, stancile desprinse de pe versanti au ucis intreaga turma de dinozauri.

Sursa : Live Science

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase