Home » D:News » Cum sa iti modifici masina pentru a putea merge pe Luna

Cum sa iti modifici masina pentru a putea merge pe Luna

Cum sa iti modifici masina pentru a putea merge pe Luna
Publicat: 10.11.2008
Te-ai intrebat vreodata cum ar fi sa iti poti conduce propriul automobil pe suprafata Lunii? Daca te afli printre putinii care si-au pus o astfel de intrebare, specialistii NASA sunt gata sa te ajute cu sfaturi, anunta publicatia online PopScience.

„O masina obisnuita ar intampina o serie de probleme majore odata ajunsa pe suprafata satelitului natural al Terrei. Nu exista oxigen care sa permita arderile combustibilului iar cauciucurile automobilului s-ar topi sau ar crapa din cauza diferentelor extreme de temperatura inregistrate la sol. Nu trebuie, insa, sa va pierdeti increderea. Modificarile se pot realiza si pot fi functionale”, sustine Brian Wilcox, cercetatorul care se ocupa in prezent cu proiectarea celui mai nou rover NASA.

„Primul lucru pe care trebuie sa il faci este sa scapi de motorul traditional si sa il inlocuiesti cu unul electric sau care functioneaza pe baza de hidrogen. Este cea mai buna optiune pentru mediul lunar. Problema cauciucurilor poate fi rapid rezolvata prin inlocuirea acestora cu unele folosite de NASA si care sunt, in intregime, metalizate. Un alt impediment il constituie radiatiile cosmice. Pentru a putea fi sigur ca nu vei fi ucis in mai putin de o ora, vei fi nevoit sa iti acoperi masina cu subtiri panouri pline cu apa”, afirma acelasi Wilcox.

Cercetatorul NASA este de parerea ca, odata realizate aceste imbunatatiri, vor aparea si beneficiile. „Avand in vedere ca forta gravitationala a lunii este de sase ori mai mica decat a Pamantului, motorul tau nu va fi nevoit sa lucreze atat de tare pentru a atinge viteze considerabile. Practic, vei atinge 100 de kilometri la ora de sase ori mai repede decat ai face-o pe Terra. De asemenea, nu exista nimeni care sa blocheze traficul”, sustine amuzat omul de stiinta american.

Din pacate exista un impediment pe care Wilcox nu l-a luat in seama. Acela ca jumatate de kilogram de material ce este transportat de NASA pe Luna valoreaza 25.000 de dolari. Astfel, costurile unui automobil care sa fie transportat pe satelitul natural al Pamantului ar putea ajunge si la 50 de milioane de dolari. In aceeasi ordine de idei, roverul folosit de astronautii misiunilor Apollo pare, totusi, cea mai buna optiune.

Sursa:PopScience

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase