Home » D:News » Mars Phoenix Lander – misiune incheiata

Mars Phoenix Lander – misiune incheiata

Publicat: 11.11.2008
Mars Phoenix Lander – misiune incheiata
NASA a anuntat ca Mars Phoenix Lander, aflat in misiune la suprafata planetei Marte, nu mai poate fi contactat si ca este foarte probabil ca sonda spatiala sa fi cedat din cauza conditiilor climatice de pe Marte, proprii sezonului de iarna.

Inginerii nu au mai primit nici un semn de la nava inca din 2 noiembrie, cand a efectuat ultima comunicare scurta cu Pamantul. Spre deosebire de celelalte misiuni pe Marte, Phoenix a aterizat intr-o regiune nordica, prin urmare frigul si intunericul specifice iernii martiene au devenit de mult o problema pentru buna functionare a navei. Din cauza conditiilor climatice, misiunea lui Phoenix trebuia sa dureze doar 3 luni, insa a fost prelungita la 5 luni.

Inginerii NASA nu vor sa se dea batuti si sa declare misiunea pierduta, deoarece, spun ei, s-a mai intamplat de doua ori de la inceputul misiunii, ca Phoenix sa aiba probleme si sa isi revina in mod neasteptat. Oamenii de stiinta sunt de parere ca informatiile pe care sonda a reusit sa le colecteze sunt o sursa importanta de cunoastere si aprofundare a istoriei si specificului planetei Marte. Unul dintre succesele repurtate de sonda este gasirea apei sub forma inghetata, un prim pas important pentru identificarea formelor de viata extraterestre.
Nava a fost lansata in luna august 2007 si a ajuns in zona nordica a planetei in data de 25 mai. Lansarea urmatoarei misiuni pe Marte este programata pentru anul viitor.

Sursa: BBC News
 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase