Prima pagină D:News

Urias fort al razboinicilor galezi, descoperit in Marea Britanie

Redactia Descopera.ro | 11.25.2008 | ● Vizualizări: 126
Urias fort al razboinicilor galezi, descoperit in Marea Britanie     Tara Galilor, fort, razboinic, Gaer Fawr + zoom
Galerie foto (1)

Dupa ce, timp de peste doua milenii, preistoricul fort Gaer Fawr a stat ascuns privirilor curiosilor din Tara Galilor, el a fost scos la lumina si recreat digital de catre specialistii britanici, anunta National Geographic.

Comandat de lideri razboinici care influentau viata de zi cu zi a supusilor lor, uriasul fort domina peisajul galez in urma cu aproape 2900 de ani. Impresionanta constructie traieste din nou, astazi, gratie eforturilor cercetatorilor de Royal Commission on the Ancient and Historical Monuments of Wales, cei care au reusit sa recreeze, in premiera, macheta digitala a acesteia.

Conform descoperirilor arheologice, fortul a fost a activ incepand de acum 2900 de ani si pana la cucerirea romana a Britaniei din anul 43 d.Hr. O sculptura in bronz, extrem de rara, infatisand un mistret, a fost descoperita inca din secolul al XIX-lea, fapt ce i-a determinat pe oamenii de stiinta din acea perioada sa banuiasca existenta, in acele locuri, a unei foste comunitati antice, condusa de un lider puternic. Se stie ca in mitologia celtica, mistretul reprezenta simbolul puterii absolute.

Fortul Gaer Fawr a fost cel mai important edificiu in zona Tarii Galilor si, totodata, un important punct de legatura si de comert cu triburile nordice din Britania. Odata cu ocupatia romana, fortul a decazut, fiind parasit si, ulterior, incredintat de catre legionari printilor galezi.

Sursa:National Geographic