Home » D:News » Cautand urme ale istoriei stravechi, cercetatorii descopera specii noi

Cautand urme ale istoriei stravechi, cercetatorii descopera specii noi

Cautand urme ale istoriei stravechi, cercetatorii descopera specii noi
Publicat: 24.02.2009
Un studiu al depresiunii oceanice Tasman – un “sant” enorm in planseul oceanic, aflat in dreptul insulei Tasmania din apropierea Australiei – a dus la descoperirea catorva specii noi de vietuitoare.

Studiul a fost intreprins de o echipa de specialisti americani si australieni, cu ajutorul unui mic submarin telecomandat, numit Jason, un vehicul de explorare subacvatica dotat cu o camera video de peste 200 kg, care transmite imaginile filmate prin intermediul unui cablu din fibra optica. Scopul expeditiei a fost acela de a studia coralii din acesta zona, intrucat pe baza unei analize chimice a coralilor din recifele foarte vechi se pot determina compozitia atmosferei si temperatura in diferite epoci geologice. Oamenii de stiinta urmaresc sa afle, astfel, amanunte privind corelatia dintre captarea dioxidului de carbon de catre apele oceanice si schimbarile climatice survenite in decursul istoriei Pamantului. Pe baza rezultatelor studiului, ar putea fi evaluata evolutia actualei modificari a climei.

Dar, pe langa coralii cautati, specialistii au avut si sansa unor descoperiri neasteptate. In dreptul Depresiunii Tasman, oceanul are o adancime de peste 4 kilometri. Pe masura ce submarinul cobora, cercetatorii au avut surpriza sa descopere cateva specii necunoscute pana atunci zoologilor: o noua specie de crustaceu, o anemona de mare cu pete violete si o uimitoare specie de tunicat carnivor, un animal nevertebrat, cu corpul transparent si care ataca si consuma crevetii de mici dimensiuni care apareau prin preajma. Viitoarele expeditii in reciful de corali al depresiunii oceanice ar putea aduce la lumina si alte vietuitoare necunoscute oamenilor de stiinta.

Sursa: Popular Science

 

CITESTE SI:

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase