Home » D:News » NASA face “shopping pentru Selena”: costume spatiale si landere

NASA face “shopping pentru Selena”: costume spatiale si landere

NASA face “shopping pentru Selena”: costume spatiale si landere
Publicat: 03.03.2009
O noua abordare a Lunii, de catre NASA, in misiuni cu echipaj uman, este planificata sa debuteze in 2020. In vederea acestui lucru, agentia spatiala americana a semnat deja un contract de achizitionare a noii generatii de costume spatiale precum si a sondelor “Altair”, necesare aterizarii pe suprafata Lunii.

Noile costume astronautice vor fi realizate de Oceaneering International, o companie specializata initial in echipamentele marine dar implicata recent si in sectorul spatial. Dezvoltarea noii generatii de costume specializate pentru parcurgerea terenului selenar este planificata sa inceapa in 2011. In plus, gigantul aerospatial american Boeing a anuntat recent ca a acceptat propunerea NASA de a-si oferi serviciile in sustinerea programului lunar de aterizare “Altair”. Proiectul se afla intr-o faza incipienta in prezent, agentia spatiala neluand inca o decizie definitiva asupra aspectului si functionalitatii acestor dispozitive.

Conform NASA, landerele Altair vor fi mult mai capabile decat cele Apollo, indepartand riscurile reeditarii episoadelor tragice din anii ’60 si ’70, soldate cu pierderi importante de vieti si investitii. Viitoarele aeronave trimise catre Luna vor transporta cate patru astronauti si vor adaposti la bordul lor peste 15 tone de incarcatura pana pe suprafata Lunii, unde vor putea stationa timp de sase luni, inainte de revenirea pe Pamant. Odata cu acest plan, conducerea NASA spera sa stabileasca o baza umana permanenta pe suprafata Lunii, misiune care, in functie de conditiile craterelor polare ale satelitului natural, s-ar putea dovedi fie facil de indeplinit, fie o provocare neasteptata.

Pe 20 iulie 2009 se implinesc 40 de ani de la aselenizare, 40 de ani de cand omul a pus piciorul pe Luna. Aniverseaza evenimentul alaturi de DESCOPERA.ro.

Sursa: The Register

CITESTE SI:

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase