Home » D:News » Cea mai puternica muscatura apartine unui peste fosil

Cea mai puternica muscatura apartine unui peste fosil

Cea mai puternica muscatura apartine unui peste fosil
Publicat: 06.03.2009
Lung de peste 10 metri, greu de aproximativ 4 tone, blindat cu solzi placodermi care formau o armura osoasa si inarmat cu un set de falci care erau capabile de cea mai puternica muscatura din intreg regnul animal, Acesta este Dunkleosteus, pestele placoderm care a trait acum 410 milioane ani.

Resturile sale fosile au fost descoperite si studiate recent de profesorul Philip Anderson si echipa sa de paleontologi din cadrul Universitatii din Chicago. Cea mai mare surpriza pe care au avut-o cercetatorii, a aparut insa in momentul in care au analizat craniul lui Duknleosteus.

Modelul biomecanic al muscaturii acestui peste gigantic fosil dadea nastere la cea mai puternica muscatura din toate timpurile. Falcile erau compacte si taioase asemanatoare cumva cu falcile unor testoase aligator din zilele noastre. Maxilarele erau articulate printr-un mecanism unic bazat pe forta combinata a patru articulatii rotative. Rezultatul era o muscatura a carei forta depasea 5 tone!

Dunkleosteus a fost primul mare pradator din istoria vietii pe Terra, precedand dinozaurii cu zeci de milioane de ani. Apartinea unui grup variat de pesti cu armura osoasa, denumiti placodermi. Acesta domina fauna oceanica din perioada Devonianului, traind acum 360-410 milioane ani. Muscatura sa formidabila il ajuta sa se hraneasca cu alte animale acvatice protejate de armuri, precum si cu rechini primitiv. Cu toate ca-i lipseau dintii, Dunkleosteus avea doua placi oasoase asemantoare unui cioc, care-i margineau falcile. Astfel, taia literalmente in doua orice fiinta care-i trecea prin fata. Prin comparatie, cel mai mare rechin alb din prezent, dezvolta in muscatura o forta de “doar” o jumatate de tona. Infim, comparativ cu cele 5 tone forta ale lui Dunkleosteus.

Sursa : Biology Letters

CITESTE SI :

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase