Home » D:News » Cremele de protectie solara ar putea fi fabricate din licheni

Cremele de protectie solara ar putea fi fabricate din licheni

Cremele de protectie solara ar putea fi fabricate din licheni
Publicat: 26.05.2009
Lichenii adaptati pentru a supravietui radiatiilor ultraviolete intense care razbat prin gaura din stratul de ozon aflata deasupra Antarcticii, ar putea fi folositi pentru extragerea unor substante care protejeaza pielea de “atacul” razelor solare.

Expunerea la radiatii ultraviolete in exces poate duce la aparitia cancerului de piele, in special la persoanele cu piele de culoare foarte deschisa – motiv pentru care dermatologii recomanda acestor persoane sa se protejeze cu ajutorul unor creme speciale. Insa cremele de protectie care se gasesc in mod obisnuit in comert nu absorb, de obicei, toate radiatiile ultraviolete provenite de la soare.

Recent, oamenii de stiinta au descoperit ca lichenii care cresc pe stanci, in Antractica, contin compusi cu rol antioxidant si capabili sa protejeze eficient impotriva ultravioletelor. Cercetatorii de la Universitatea din Manchester (Marea Britanie), impreuna cu specialisti din Germania si Chile, au extras din cinci specii de licheni antarctici mai multi compusi, carora le-au testat capacitatea de a absorbi diferite tipuri de radiatii ultraviolete. Unul dintre compusi, numit calycina, s-a dovedit capabil sa absoarba radiatiile ultraviolete de tip A (UVA), considerate o cauza majora a aparitiei melanomului malign, cea mai grava forma a cancerului de piele si a carui incidenta a crescut mult in ultimele decenii.

Alti compusi extrasi s-au dovedit capabili sa absoarba chiar ultravioletele de tip C, cea mai periculoasa forma; acestea nu se intalnesc, de obicei, decat in spatiul cosmic, neajungand pe Pamant, deoarece sunt retinute de atmosfera terestra.

Lichenii, organisme constituite prin asocierea dintre o alga si o ciuperca microscopica, intre care exista o relatie simbiotica, sunt forme de viata foarte rezistente, capabile sa supravietuiasca in conditii extreme, inclusiv in spatiul cosmic, asa cum au aratat experimente realizate in 2005, de catre Agentia Spatiala Europeana.

Sursa: Telegraph Science

CITESTE SI:

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase