Home » D:News » Ce putem invata de la rechini?

Ce putem invata de la rechini?

Ce putem invata de la rechini?
Publicat: 28.05.2009
Transformati de milioane de ani de evolutie in perfecte masinarii acvatice de ucis, rechinii ne pot invata lucruri importante. Altele decat evitarea lor.

Pielea rechinilor este o suprafata nanostructurala perfectionata pentru rolul lor de rachete naturale cautatoare de carne si, desi inotatorii umani sau barcile nu sunt in general motivate de sange in incursiunile lor acvatice, beneficiul unei “tinute” asemanatoare cu cea a ferocilor pradatori se dovedeste unul deloc de neglijat.

Pielea sintetica de rechin poate suna ca un kitsch dezastruos in termeni de modelling, insa studiile desfasurate in cadrul Universitatii din Florida de catre inginerul de materiale Tony Brennan si colegii sau ne-au permis sa imbracam atat barcile cat si inotatorii olimpici intr-un asemenea material. Surprinzator pentru un necunoscator, pielea rechinilor nu are o textura catifelata, ci consta in mii de protuberante epidermice, asemanatoare unor dinti de mici dimensiuni, ce par sa fie chiar cheia vitezei impresionante de care aceste animale sunt capabile in mediul acvatic. De aceea, cercetatorii au inteles ca cea mai fina suprafata posibila nu este solutia optima din punct de vedere al vitezei atinse in apa – stratul lucios al unei suprafete epidermice extrem de fine intalneste rezistenta frecarii cu apa, incetinind corpul, in timp ce excrescentele elimina acest handicap.

Costumele de inotatori Fastskin inspirate de aceasta trasatura anatomica a rechinilor realizate de Speedo au confirmat eficacitatea unei atari texturi – cei care le-au purtat au castigat 80% dintre medalii si au daramat 13 recorduri mondiale din 15 la olimpiadele sportive din 2000. Speedo si-a imbunatatit de atunci costumele, deci ar trebui sa ne asteptam chiar la performante superioare in viitorul apropiat.

 

Sursa: Dailygalaxy

CITESTE SI:

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase