Home » D:News » Ar putea fi identificata prima planeta din afara galaxiei

Ar putea fi identificata prima planeta din afara galaxiei

Ar putea fi identificata prima planeta din afara galaxiei
Publicat: 11.06.2009
Tehnologia din domeniul astronomiei a avansat pana in punctul in care pot fi identificate exoplanete chiar si in afara galaxiei noastre. Secretul sta in metoda microlentilelor gravitationale, o tehnica utilizata in astronomie, in scopul de a identifica planete indepartate.

Tehnica microlentilelor gravitationale poate fi aplicata atunci cand imaginea unei stele distante este marita de gravitatea unui obiect care trece prin fata ei, permitand inclusiv studierea corpurilor care emit fie putina lumina, fie deloc. Cu ajutorul acestui artificiu au fost identificate pana in prezent mai multe planete aflate la mii de ani-lumina distanta, in interiorul galaxiei Calea Lactee.

Cercetatorii astronomi din cadrul Universitatii Zurich din Elvetia au testat pentru prima data aceasta tehnica in afara galaxiei noastre, incercand sa identifice o stea in galaxia Andromeda, aflata la mai mult de doua milioane de ani-lumina distanta. Rezultatele nu au intarziat sa apara. Dupa cinci ani de observatii continue, acestia au identificat initial ceea ce parea a fi o stea binara, insa noile simulari par sa indice o stea, orbitata de o stea mai mica, care cantareste de 6 pana la 7 ori masa planetei Jupiter.

Desi rezultatele sunt inca invaluite in incertitudine, oamenii de stiinta sunt de parere ca aceasta metoda este cea mai sigura si singura, pana in acest moment. In ceea ce priveste viitorul apropiat, acestia si-au manifestat scepticismul cu privire la elaborarea unui instrument performant care sa ofere rezultate mai bune.

Sursa: New Scientist

CITESTE SI:

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase